Reputatul regizor Alexander Hausvater conduce producția unui spectacol realizat de teatrele din Deva și Petroșani

Reputatul regizor Alexander Hausvater conduce producția unui spectacol realizat de teatrele din Deva și Petroșani

Teatrul de Artă Deva și Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, pregătesc o nouă premieră realizată în co-producție, a treia în ultimii ani de când cele două instituții colaborează frecvent pentru realizarea unor spectacole artistice de anvergură.

Textul ales este o adaptare a piesei „Interludii” de Eugene O’Neill, unul dintre dramaturgii americani iconici ai secolului 20, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie. Spectacolul beneficiază de coordonarea unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori contemporani, Alexander Hausvater, care are alături și o întreagă echipă de colaboratori. Astfel, din echipa de creație fac parte profesioniști teatrali renumiți: compozitorul Mircea Octavian Kiraly, lighting-designerul Lucian Moga, scenografii Wilhelmina Kuron Bekesi și Alexandru M. Radu.

Repetițiile au început acum o săptămână, cu actori din ambele teatre, iar premiera este programată să se desfășoare în 12 aprilie la Deva și în 14 aprilie la Petroșani.

În avanpremieră, o serie de detalii legate de această co-producție teatrală au fost prezentate marți, 12 martie 2023, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Teatrul de Artă din Deva, conferință la care au participat managerii celor două instituții de cultură – Mihai Panaitescu, directorul Teatrului de Artă din Deva și Irina Bodea-Radu, directorul Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani -, criticul de teatru Claudiu Groza (secretar literar al teatrului din Valea Jiului), vicepreședintele CJH, Ion Bădin, invitat de onoare fiind chiar regizorul Alexander Hausvater.

Acesta a arătat că spectacolul „Interludii” are o intrigă secvențială, derulată de-a lungul mai multor ani, care sondează într-o manieră realist-existențialistă viața unei femei în complicatele ei relații afective, erotice și materne, atrăgând oprobriul societății, dar conducând-și ferm și voluntar destinul, fiind o  poveste disperată de dragoste fără limite, care începe cenușiu, deprimant, chiar sordid și se luminează, crepuscular, pe parcurs. „O’Neill este Cehovul Americii, de asta și eroina lui din această piesă se cheamă Nina. Ea este o femeie care-și modelează viața ca pe o plastilină”, a spus regizorul Alexander Hausvater.

Apreciind calitatea actului dramatic derulat în cadrul celor două teatre din județul Hunedoara, Alexander Hausvater a comentat și condiția actorului și a teatrului contemporan, apreciind că în teatru nu mai există „centru” și „provincie” și că în multe țări spectacolele de top sunt create în orașe mai mici. „Teatrul românesc e infestat cu realism. Teatrul nu trebuie să aibă realismul vieții”, a mai punctat el, deplângând „verismul” teatrului și filmului românesc. „Un spectacol de teatru intră sub epidermă”, consideră Hausvater, care nu exclude sensibilitatea ca element teatral, deși „e important să înțelegem că teatrul nu e o drăgălășenie”, adică forțează, bruschează limitele spectatorilor”, a spus reputatul regizor.

Din subiectele abordate de acesta la conferința de presă de la Deva n-a lipsit nici tema artei actorului. „Nu pot să fac un actor bun într-o lună”, a spus el, referindu-se la perioada medie de repetiții a unui spectacol. „Dar îl pot face să se schimbe, să se depășească. Energia din actor trebuie să urle, chiar dacă el e nemișcat. Se văd în teatrul românesc actori care n-au avut timp să dezvolte un personaj. Aș vrea să sondăm toate posibilitățile pe care actorul ni le poate da” – sunt câteva alte observații, unele foarte polemice, avansate de Hausvater.

Alexander Hausvater, regizor și scriitor canadian de origine română, a revenit după mai mulți ani în județul Hunedoara pentru a lucra la acest proiect cultural alături de cele două instituții de teatru. De-a lungul carierei sale prestigioase, Alexander Hausvater a regizat câteva sute de spectacole de teatru, musical, operă și dans. A lucrat în peste 30 de țări, iar producțiile sale au fost jucate în întreaga lume, fiind considerat unul dintre cei mai mari regizori contemporani.

Prezent la conferința de presă în calitatea sa de coordonator direct al celor două instituții de artă teatrală, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin a remarcat preocuparea administrației județene pentru cultură și a salutat realizarea acestei noi coproducții a teatrelor din Petroșani și Deva, a treia dintr-un proiect inițiat la sugestia Consiliului Județean Hunedoara. ”Cultura este unul dintre motoarele de promovare a județului Hunedoara, iar teatrele noastre beneficiază de sprijin total în derularea proiectelor și astfel au șansa să-și îmbogățească repertoriul cu spectacole de valoare și să colaboreze cu regizori de talie mondială. Este și cazul acestei colaborări care ne aduce în fața unui spectacol deosebit, regizat de maestrul Alexander Hausvater, pe un text care este o adaptare a piesei „Interludii” de Eugene O’Neill, unul dintre dramaturgii americani iconici ai secolului 20, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie. Nu mă îndoiesc că va fi un spectacol de mare succes și abia aștept, alături de ceilalți iubitori de teatru din județul nostru, cele două premiere, de la Deva și Petroșani”, a declarat Ion Bădin, vicepreședintele CJH.