10.000 de euro, pentru cei ce doresc să își deschidă prima afacere

Se apropie perioada de lansare a programului SRL-D, prin care se acordă fonduri nerambursabie în valoare de 10.000  de euro, pentru cei ce doresc să își deschidă prima afacere. Fondurile nerambursabile se acordă prin “programul multianual pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzători debutanți”.

Fonduri nerambursabile de la stat

Cea mai importantă modificare a programului, este aceea că, începând de anul acesta

NU mai există criteriul de  limită de vârstă de maxim 35 de ani, fondurile fiind acum disponibile pentru orice cetățean cu vârsta minimă de 18 ani.

Pe lângă această schimbare, se mai anunță o serie de schimbări în condițiile de accesare ale programului, astfel, departamentul pentru IMM-uri anunță modificări ale HG 96/2011 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului pentru stimularea inființării și dezvoltării microintreprinderilor de către tinerii întreprinzători. Printre principalele modificări sunt:

  • înscrierea on-line se desfășoară în sesiuni de 15 zile, până la epuizarea bugetului. Pentru participarea la program fiecare solicitant
    trebuie să se înregistreze cu user şi parolă. În vederea înscrierii în cadrul Programului, microintreprinderea SRL-D va completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de 15 zile de la demararea înscrierii în Program, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de deschidere a unei noi sesiuni de înscriere până la epuizarea bugetului. Microintreprinderile SRL-D pot beneficia de finanţare în cadrul programului o singură dată”.
  • Admiterea în Program se va face în ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line. La punctaje egale va prevala numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul Programului; echipamente tehnologice; activitatea pe care accesează programul; curs de antreprenoriat; Asociatul/administratorul SRL-D este şomer la data înscrierii sau absolvent în anul precedent înscrierii în program; data şi ora înscrierii în program, în această ordine.
  • Se va modifica și anexa privind criteriile de evaluare a planului de afaceri, printre modificările importante fiind si punctajul alocat pe tipul de afacere, astfel, vor primi un puctaj mai mare firmele cu activitate în domeniile:
    • Programare IT sau Producţie – 30 de puncte,
    • Turism – 20 de puncte
    • Servicii – 15 puncte
    • Comerț şi alte activităţi – 10 puncte
  • Punctaj suplimentar primesc și firmele care se înființează și funcționează în mediul rural – 10 puncte, față de 5 puncte cele din mediul urban. De asemenea, punctaj mai mare vor primi firmele care crează un număr mai mare sau egal cu 4 locuri de muncă noi, permanente – 20 de puncte.
  • Finanţarea planurilor de afaceri se face în ordinea numărului RUE, obţinut conform art. (7) lit g), punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu la finanţare fiind de 60 de puncte din maxim 100 de puncte posibile;

Detaliile complete despre modificările privind accesarea fondurilor nerambursabile dedicate tinerilor întreprinzători, le găsiți accesând link-urile de mai jos:

Nota de fundamentare
Proiect HG de modificare a HG 96/2011

Sursa: Departamentul pentru IMM     https://www.aippimm.ro/