Cumpărătorii de locuințe care încheie o tranzacție imobiliară la o valoare mai mică decât cea stabilită prin studiul de piață pot ajunge pe mâna ANAF

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare în acest an, obligă notarii publici să anunţe organele fiscale în momentul în care constată că o tranzacţie imobiliară se încheie la o valoare mai mică decât cea stabilită printr-un studiu de piaţă profesionist. Adrian Vascu, fostul preşedinte al ANEVAR, atrage atenţia cumpărătorilor de locuinţe să nu cadă în capcana declarării unei sume fictive, doar pentru a plăti o taxă mai mică.

casa_imobiliare_93591000_90648400

Conform Codului Fiscal, „impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie”.

Adrian Vascu semnalează faptul că studiile de piaţă pe care notarii vor fi obligaţi să le realizeze vor deveni cruciale, deoarece pe baza lor se vor realiza notificări la Fisc, iar autorităţile fiscale vor demara controale.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]