Mediul de afaceri din Petrila este mult prea reticent în privința accesării fondurilor europene

Casa de Cultură „Ladislau Schmid” din Petrila a fost gazda întâlnirii cu oamenii de afaceri din orașul Petrila, la invitația lansată de primarul Vasile Jurca, întâlnire care a avut ca scop principal prezentarea posibilităților de accesare a fondurilor nerambursabile pentru proiecte cu finanțare europeană lansate, sau care urmează să fie lansate în 2017, destinate mediului de afaceri.

Ceea ce își doresc edilii petrileni este să sprijine prin toate mijloacele posibile mediul de afaceri din oraș, acesta fiind și scopul acestei invitații. Din păcate însă, oamenii de afaceri prezenți au fost în număr foarte mic, cu toate că importanța accesării fondurilor europene nerambursabile s-a dovedit a fi benefică pentru câțiva dintre cei care au fost prezenți în sală, exemple de la care se putea învăța această experiență care se apropie de final, ținând cont că doar până în anul 2020 se mai pot accesa fonduri europene.

Din discuțiile pe care oamenii de afaceri din Petrila le-au avut cu edilii petrileni a reieșit faptul că mediul de afaceri nu este suficient de bine informat în privința accesării acestor fonduri, s-a observat o reticență a acestora atunci că s-a prezentat programul de finanțare care presupunea accesarea a peste 200.000 de euro, menționând faptul că aceste fonduri sunt sub formă de cofinanțare iar cei prezenți se axau pe programe de finanțare cu sume mult mai mici.

Au fost prezentate de primarul Jurca și câteva exemple de afaceri specifice zonei noastre, cum ar fi colectarea lânii de oaie ca materie primă pentru o fabrică de panouri de izolații pentru construcții, mai ales că acum noile norme europene prevăd clar folosirea doar a acestor forme de izolare termică a clădirilor și chiar sunt sprijinite astfel de construcții cu bani de la Uniunea Europeană. De asemenea, primarul a informat faptul că există chiar programe speciale pentru afaceri creative, pentru idei inovative, sau programe pentru investiții în afaceri pornite de la zero, tot ce trebuie să facă agenții economici este să se informeze clar iar primăria le stă la dispoziție pentru acest lucru.

Viceprimarul Curtean a specificat că nu trebuie să fie speriați de accesarea acestor fonduri europene, trebuie să fie mult mai hotărâți în ideile de afaceri pe care doresc să le practice și chiar dacă nu reușesc din prima încercare să acceseze aceste fonduri, nu trebuie să fie dezamăgiți și să continuie să înbunătățească proiectele și să acceseze din nou aceste programe. A menționat încă de la început că trebuie să se înarmeze cu răbdare și curaj iar primăria și în special primarul și viceprimarul le stau la dispoziție oricând și îi vor sprijini cu toate resursele pe care le dețin, un serviciu special pentru acest lucru funcționând în cadrul primăriei Petrila.

„Mă așteptam să vină mai mulți oameni de afaceri, să fie mai mult interesați, eu mă declar deschis vizavi de colaborarea cu oamenii de afaceri, de propunerile, ideile și sugestiile lor. Sunt mulțumit totuși că am reușit după a doua întâlnire să pregătim constituirea asociației oamenilor de afaceri și cred că acesta este un prim pas, un început, pentru că prin această idee de asociere vor fi mult mai puternici atunci când doresc să își impună un punct de vedere, ținându-se cont mult mai mult de asociații, atât la nivel local, județean sau chiar guvernamental. Am văzut în urma discuției cu cei prezenți că se simțea nevoia de informare, majoritatea având nevoie de acest sprijin pe care noi îl putem oferii, ca o confirmare din partea administrației locale că există deschidere și disponibilitate spre a-i sprijinii în tot ceea ce vor să întreprindă în orașul Petrila”, a declarat primarul Vasile Jurca.

„Mă așteptam să vină mult mai mulți investitori locali, oameni de afaceri care își au afacerile pe raza orașului Petrila, mă așteptam să fie interesați să-și atragă fonduri europene și să investească în zonă pentru că tot ne plângem că nu sunt bani, că nu avem afaceri pe raza orașului Petrila, dar nici măcar investitorii locali nu sunt interesați să investească și, acum când există posibilitatea să finanțeze aceste afaceri, sunt foarte reticenți. Au venit foarte puțini iar dintre cei care au venit au fost nemulțumiți pentru modul în care se atrag fondurile europene. Ăsta este sistemul, cine dă banii, acela face regulile, dacă vrem să atragem fonduri atunci facem și depunem toate eforturile necesare, dacă nu atunci stăm și așteptăm iar rezultatele sunt ceea ce vedem în orașul Petrila. Dacă fiecare ar atrage minim 100.000 de euro bani europeni, orașul Petrila s-ar dezvolta foarte mult, o parte din acești bani s-ar cheltui aici și se pot dezvolta afacerile respective pentru cei care sunt interesați”, a declarat viceprimarul Dorin Curtean.

Rămâne deci de văzut ceea ce se va întâmpla mai departe, oricum edilii Petrilei vor continua să informeze pe toți cei interesați să atragă aceste fonduri europene. Deocamdată se observă o educație financiară modestă, o lipsă acută de informare a mediului de afaceri din Petrila. Deschiderea există în administrația locală, oportunitatea aparține mediului de afaceri, trebuie să știe doar ceea ce pot face cu ea, până nu este prea târziu.

[slideshow_deploy id=’36591′]