Mergi la grătar cu pahare și tacâmuri de plastic? Articolele de unică folosință vor fi interzise

Uniunea Europeană va dezbate un proiect inițiat la nivelul celor 28 de state membre privind eliminarea materialelor plastice de unică folosință și a articolele de luat masa – de la farfurii și pahare de plastic, până la ambalaje pentru produsele alimentare, cum ar fi fast-food-ul, notează legestart.ro.

De asemenea, se vrea interzicerea totală a unor articole de plastic de unică folosință, cum ar fi beţişoarele de urechi, paiele folosite pentru agitarea sau consumul băuturilor, mai scrie sursa citată. Proiectul trebuie aprobat de toate statele pentru a intra în vigoare.

Inițiatorii vor ca până în 2025, toate aceste ambalaje, precum și sticlele de plastic, să fie colectate pentru a fi reciclate. Estimările arată că măsura ar duce la:

  • evitarea a 3,4 milioane de tone de emisii de carbon;
  • prevenirea deteriorării mediului – echivalentul a 22 de miliarde de euro (până în 2030);
  • reducerea cheltuielor cetățenilor cu 6,5 miliarde de euro.

“Deșeurile de plastic sunt, fără îndoială, o chestiune importantă, iar europenii trebuie să acționeze împreună pentru a aborda această problemă. Vom interzice unele dintre aceste obiecte și le vom înlocui cu alternative mai curate, astfel încât oamenii să poată utiliza în continuare produsele preferate”, a declarat prim-vicepreședintele Uniunii Europene, Frans Timmermans, conform BBC.

a1.ro

[slideshow_deploy id=’19661′]