Dezbinare. Două sindicate, două procese pentru contractul minerilor şi energeticienilor

Sindicatele din minerit şi din energie nu se pun de acord şi, în loc să-şi unească forţele şi să reprezinte împreună interesele angajaţilor iniţiază acţiuni distincte în instanţă. Iar acum aşteaptă unul după altul.
proteste-mineri1La Tribunalul Hunedoara se judecă procesul deschis de Sindicatul Muntele pentru neacordarea primelor de vacanţă. Magistraţii au acordat un nou termen de judecată, pentru data de 26.03.2015. Practic, Biroul Executiv al Sindicatului „Muntele” a decis acționarea în judecată a Complexului Energetic Hunedoara pe motiv că nu s-a respectat Contractul Colectiv de Muncă în ceea ce privește primele de vacanţă. Adaosurile salariale sunt prevăzute în CCM –ul negociat şi parafat de adminsitraţia CEH şi sindicate, însă plata acestora stă sub semnul întrebării după o bâlbă a guvernanţilor. Este vorba despre adoptarea Legii 94/2014, care prevede acordarea voucherelor de vacanţă în locul primelor. Numai că, în bugetul de venitzuri şi cheltuilei al CEH aceste vouchere nu sunt prevăzute, dar în schimb apar primele de vacanţă. Sindicaliştii susţin însă că atâta timp cât există societăți cu capital integral de stat care acordă prima de concediu așa cum ea este reglementată în contractele colective de muncă, fără să țină cont de prevederile legii amintite, și CEH-ul trebuie să respecte ceea ce a prevăzut și negociat în Contractul Colectiv de Muncă. Conform negocierilor dintre sindicate şi administraţie, prima de vacanță are un cuantum de 1900 de lei brut. “Instanţa a luat act de existenţa procesului deschis de Sindicatul Liber Electrocentrale Paroşeni, în care acesta contestă legalitatea Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, care are ca termen tot data de 26.03.2015.
Instaţa a considerat că aceste procese au legătură şi trebuie să ţină cont de soluţia care se va da în procesul deschis de SLE Paroşeni. Dacă CCM va fi contestat, atunci vor fi tăiate toate drepturile prevăzute în CCM”, spun acum reprezentanţii Sindicatului Muntele. Aceştia susţin că acţiunile celorlalte sindicate aduc prejudicii salariaţilor. “Neacordarea drepturilor salariale nu este în interesul salariaţilor, sindicatele nereprezentative trebuie să îşi limiteze acţiunile care nu fac altceva decât să „încurce” lucrurile” susţin sursele citate.
Pe de altă parte, energeticienii nu au cum să fie mulţumiţi de contractul de muncă negociat de “Muntele”, pentru că au pierdut o serie de drepturi din vechile CCM-uri aplicate înainte de unificarea electrocentralelor cu unităţile miniere şi, totodată, a contractelor de muncă.