Carte-document privind „Revolta muncitorească anticomunistă Valea Jiului- Lupeni, August 1977”, lansată la Muzeul Mineritului din Petroșani

„Revolta muncitorească anticomunistă Valea Jiului – Lupeni, August 1977” este fără îndoială o pagină deosebit de importantă a istoriei mineritului din Valea Jiului, așa încât este cât se poate de binevenit momentul ales de Marian Boboc, autorul cărții cu acest titlu, de a lansa noul său volum la Muzeul Mineritului din Petroșani, într-un moment în care instituția sărbătorește 55 de ani de la înființare, tot atâția câți a împlinit, în aceste zile, și reputatul scriitor și jurnalist Marian Boboc.

Cartea, care a apărut sub egida Editurii Universitas din Petroșani, prezintă în 676 de pagini istoria unui moment despre care se consideră că a fost prima revoltă anticomunistă din România: 1-3 august 1977, când minerii au avut curajul de a-i cere socoteală dictatorului Nicolae Ceaușescu pentru încălcarea drepturilor lor, într-o perioadă în care acesta se afla în plin apogeu al puterii politice din România socialistă. În cartea sa „Revolta muncitorească anticomunistă Valea Jiului – Lupeni, August 1977”, Marian Boboc face nu doar încă o introspecție excelent documentată în arhive asupra acestui eveniment petrecut cu 45 de ani în urmă, ci aduce în fața contemporaneității mărturiile unuia dintre artizanii grevei de la Lupeni din august 1977, liderul minerilor greviști Constantin Dobre. Autorul este de părere că astfel, se lămurește, în sfârșit, rolul pe care Constantin Dobre l-a avut în desfășurarea evenimentelor din august 1977. „Am reușit să îl conving pe domnul Constantin Dobre, el fiind liderul indiscutabil al grevei, să își aștearnă amintirile pe hârtie și să le pun în această carte. La 75 de ani, domnia sa este încă un om foarte modest, dar până la urmă, mi-a spus că vrea să i se recunoască faptul că a fost conducător al revoltei muncitorești”, a spus Marian Boboc.

Lansarea cărții „Revolta muncitorească anticomunistă Valea Jiului – Lupeni, August 1977” s-a bucurat de prezența, în generosul spațiul al Muzeului Mineritului, a unui public interesat iar pentru prezentarea noii sale cărți cu file din istoria mineritului din Valea Jiului, Marian Boboc s-a bucurat de expunerile făcute de Cosmin Budeancă (expert în cadrul Insitutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc) și prof.univ.dr.ing. Radu Sorin (rectorul Universității din Petroșani).

Cartea „Revolta muncitorească anticomunistă Valea Jiului – Lupeni, August 1977” poate fi achiziționată de cei interesați de la Muzeul Mineritului din Petroșani.