Primarii din Uricani, Petrila și Aninoasa, participanți la dezbaterea națională privind oportunitățile și șansele de dezvoltare ale orașelor mici

Primarii din Uricani, Petrila și Aninoasa, participanți la dezbaterea națională privind oportunitățile și șansele de dezvoltare ale orașelor mici

Oportunitățile și șansele de dezvoltare ale orașelor mici (cu populați de sub 15.000 de locuitori) au fost analizate în cadrul unei dezbateri care a avut loc la București, în zilele de 15 și 16 aprilie 2024, sub egida Asociației Orașelor din România.

La eveniment au fost prezenți și primarii localităților cu statut de oraș din Valea Jiului, respectiv Dănuț Buhăescu – primarul orașului Uricani, Vasile Jurca – primarul orașului Petrila și Nicu Dunca – primarul orașului Aninoasa, care dețin calitatea de membri ai AOR. De asemenea, din județul Hunedoara, a mai fost prezent primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț.

Potrivit primarului Dănuț Buhăescu, dezbaterea intitulată „Orașele mici, încotro?” a constituit un bun prilej prin care a fost tras încă un semnal de alarmă cu privire la oportunitățile de dezvoltare ale micilor orașe, fiind adusă în atenție importanța fondurilor europene destinate orașelor, dar și a promovării unor motoare de dezvoltare economică, absolut necesare pentru a atenua scăderea demografică cu care se confruntă orașele mici și mijlocii din lipsa de oportunități.

Primarul orașului Uricani, DănuțBuhăescu spune că ideile lansate în dezbatere, în prezența majorității primarilor de orașe mici din România au fost astfel recepționate mult mai atent de reprezentanții Guvernului României, dar și de reprezentanți de seamă ai mediului politic și economic din țara noastră care au participat la acest eveniment.

La această dezbatere au participat, spre exemplu, președintele Curții de Conturi a României – Mihai Busuioc, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Adrian Veștea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Adrian Câciu, președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din Republica Moldova în cadrul Congresului Autorităților Locale (CALM) – Constantin Cojocaru ș.a. De asemenea, primul ministru al României, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj primarilor de orașe mici din România, prin intermediul șefului Cancelariei Guvernului, Mihai Ghigiu, mesaj în care se subliniază faptul că reducerea inegalității economice și sociale dintre diferitele regiuni ale țării va conduce la o dezvoltare durabilă și echitabilă a întregii societăți românești, iar un factor major în obținerea acestui rezultat îl reprezintă absorbția fondurilor europene. Guvernul consideră administrația locală un partener indispensabil pentru administrația publică centrală și partenerul direct al cetățenilor, deoarece aleșii locali sunt cei care asigură implementarea proiectelor guvernamentale și, totodată, rezolvarea problemelor oamenilor care trăiesc în comunitățile locale. „Fie că este vorba de creșterea calității serviciilor oferite în fiecare comunitate, de noi rețele de apă şi canalizare, de școli, spitale sau dispensare moderne, de instalații de energie verde, susținerea tuturor investițiilor publice locale este prioritatea mea și a echipei mele de miniștri! Vă garantez că solicitările venite la nivelul Guvernului din partea administrației publice locale sunt și vor fi tratate întotdeauna cu importanța cuvenită. Avem un scop comun: să ajutăm comunitățile locale să se dezvolte și să recupereze decalajele dintre regiunile țării”, a transmis șeful Executivului.

Tot cu acest prilej, la București a avut loc și Gala aniversară a Asociației Orașelor dijn România, care a împlinit 30 de ani de la înființare. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu apreciază că Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară și un sprijin real pentru susținerea administrațiilor locale din orașul Valea Jiului, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.