VESTE BUNA! DIN 2016 SE VOR RECALCULA PENSIILE CELOR CARE AU LUCRAT ÎN GRUPA I ȘI A-II-A DE MUNCĂ

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru completarea dispozițiilor, privind sistemul unitar de pensii publice. Beneficiarii acestei modificări legislative sunt persoanele pensionate înainte de 1 ianuarie 2011 și care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare.

images (9) „Dupa cum stiti Camera Deputatilor a adoptat 2 proiecte de lege, prin care se modifica anumite articole din Legea 263 Legea Pensiilor si vor beneficia de aceasta schimbare pensionarii care au intrat in sistemul de pensii anterior datei de 01.01.2011 si care au lucrat in conditii de munca anterior datei de 01.04.2001, condititii care au purtat numele de grupa I si grupa a-II-a, respectiv conditii deosebite si speciale. Practic li se recunosc acestora grupele de munca si vor dispune de majorarea punctajelor acele persoane care nu au beneficiat in tot acest timp datorita unor suprapuneri”, a declarat directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Hunedoara, Ilie Toma.

Recalcularea presupune majorarea punctajelor anuale aferente perioadelor lucrate în locurile de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă, respectiv aferente perioadelor lucrate în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale.

„ In acest moment este foarte greu sa va dau un numar de persoane la nivelul judetului Hunedoara, deoarece pe vechea estimare si pe vechiul proiect de lege care a fost putin modificat de Camera Deputatilor, am estimat un numar de 5000 de pensionari. Mai mult de 2/3 dintre cei care se vor bucura de recalculari substantiale vor fi minerii din Valea Jiului, iar de cealalta parte vor fi siderurgistii hunedoreni. Probabil ca vom fi mai multi decat am estimat in acest moment” ,a adaugat directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Hunedoara, Ilie Toma.

Recalcularea pensiilor va începe la data de 1 ianuarie 2016 și se va efectua în termen de 24 de luni de la această dată, insă drepturile  cuvenite pensionarilor se vor acorda începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Proiectul de lege, în forma adoptată de către Camera Deputaților, va fi  înaintat spre promulgare Președintelui României, Klaus Iohannis.

[slideshow_deploy id=’13842′]