EXPLOZIV! Miron Cozma face DECLARAŢII ŞOCANTE: „Mi-e DOR de o MINERIADĂ…Sunt în stare SĂ MOR pentru…”

       La 25 de ani de la teribilele mineriade din iarna, primăvara şi vara lui 1990, Miron Cozma iese cu o declaraţie-bombă: ”Mi-e dor de o mineriadă!”. Fostul lider al ortacilor simte, din nou, că poporul freamătă şi că răbdarea românilor tinde să ajungă la cote inflamabile. În exclusivitate pentru ”ring”, revoluţionarul din Valea Jiului spune cum vrea să scoată în stradă… Armata Poporului.

cozma_e-crop-644x416

 

A participat la 10 mineriade. Pentru trei dintre ele, a făcut şi 11 ani de puşcărie. I s-a spus „Che Guevara al României”. Ba, unii au mers mai departe cu jocul metaforic şi l-au comparat cu Nelson Mandela, mai ales pentru anii grei de puşcărie. Proaspăt întors de la Bruxelles, unde a fost aplaudat şi îmbrăţişat de mulţi lideri sindicali şi personalităţi din America Latină, printre care şi fiica lui Che Guevara, Miron Cozma spune că-i e ”dor de o mineridă”, pentru că poporul a ajuns pe mâna bandiţilor. ”Da, nu glumesc, mi-e dor de o mineriadă.

Vă spun, la modul sincer, că nu am de gând să las poporul ăsta pe mâna hoţilor şi bandiţilor. Păi, e posibil, domnule? Criza de acum din Grecia, de 1,6 miliarde de euro, produce disoluţie socială. În toată Grecia, cât e Grecia de mare, disoluţie socială pentru 1,6 miliarde de euro. Şi, la noi, un primar de sector ia 960 de milioane de euro, deci aproape un miliard, şi nu se întâmplă nimic? Deci, dacă Grecia avea acum 960 de milioane de euro, era salvată. Cât a luat şpagă un primar de sector la noi… Păi, suntem de râsul lumii. De aceea spun că mi-e dor de o mineriadă”.

miron 1(1)

”No, iote-l pe Avram Iancu!”

L-am întrebat pe fostul lider al Văii Jiului la ce se gândeşte concret atunci când vorbeşte de o nouă mineriadă. Miron Cozma parcă avea răspunsul pe buze. ”Am de gând să mă pregătesc şi să scot Armata Poporului. Nu vreau să las poporul ăsta să moară de foame şi hoţii să prospere. Nu e vorba de un nou partid cu numele Armata Poporului. Eu am partid (Partidul Social Democrat al Muncitorilor – PSDM), nu-mi mai trebuie altul. Efectiv, o să scot armata, oameni în stradă, ca să fiu mai concret. De ce zic armată a poporului? Veţi înţelege după ce vă voi povesti ce mi s-a întâmplat de curând, în munţii Apuseni, când moţii mi-au spus: «No, iote-l pe Avram Iancu!». Iar dacă nu mă credeţi pe mine puteţi să-l întrebaţi pe mitropolitul de la Cluj, pe Înalt Prea Sfinţitul Andreicuţ, care era Arhimandrit la Alba Iulia. Când am fost şi am pus crucea într-o localitate acolo în Apuseni, când am coborât din maşină m-a întâmplinat o mare de oameni. Toată zona aia a moţilor s-a adunat acolo că a aflat că vine Miron Cozma. Şi când m-am dat jos din maşină ştiţi ce au zis moţii? Au zis: «No, iote-l pe Avram Iancu!» M-a emoţionat foarte mult”. ”În armata asta vor fi în primul rând minerii mei” Ce ar însemna, de fapt, această armată a poporului, cine va face parte din ea? Fostul lider al minerilor ne-a explicat: ”Eu am spus la Alba Iulia, în urmă cu trei ani, că am să scot Armata Poporului în stradă, armata poporului cum era cunoscută pe vremea lui Avram Iancu. Iar în armata asta vor fi în primul rând minerii mei. Să vă spun un secret de-al meu. Ştiţi ce au făcut ăştia când au distrus mineritul? I-au împrăştiat pe mineri în toată ţara, în locurile lor de unde au venit. Păi, gândiţi-vă că am mineri peste tot acum, în toată ţara. Şi dintre cei mai nemulţumiţi sunt cei disponibilizaţi, care tot îmi spun: «Hai, Miroane, să facem odată, să începem, să ne apucăm de treabă!»”. ”Sunt în stare să mor pentru poporul meu!” Spune că nu-i este frică de consecinţe: de represiuni, de noi noi arestări. ”Frică, lui Miron Cozma, care a făcut 11 ani de puşcărie politică? Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar vă spun că eu sunt în stare să mor pentru poporul meu!”, afirmă răspicat revoluţionarul din Valea Jiului. Îmbrăţişat la Bruxelles de fiica lui Che Guevara Apoi a continuat să ne povestească despre recenta sa participare la Bruxelles, la două summituri, unde au fost prezenţi lideri politici şi mai ales sindicali din toate ţările europene de limbă latină, dar şi (mai ales) din ţările Americii Latine, cu o lungă tradiţie revoluţionară şi de luptă pentru drepturile muncitorilor, pentru drepturile omului.

”Păi, să vedeţi să vă povestesc şi să vă arăt fotografii de la Bruxelles, unde am fost recent la două summituri. În afară de faptul că am luat cuvântul în comisia de libertăţi şi am vorbit cum, într-o ţară europeană, eu am făcut 11 ani de puşcărie politică, am făcut să plece din prezidiu o doamnă parlamentar din Spania. Că m-am dat la ei. Că au fost acolo, în Sala de la Auditorium, unde am vorbit, parlamentari europeni din toate ţările europene de origine latină (Spania, Portugalia, Italia, franţa), mai puţin România. De la noi nu a fost nimeni. Cum să vină din România. Ai noştri, dacă era şpagă, veneau imediat. Şi, la un moment dat, m-a enervat cum a vorbit reprezentant Spaniei despre libertă. Iar eu am luat cuvântul şi am zis:« Noi tocmai pentru asta am venit aici, să vă spunem că voi ne furaţi libertăţile. Voi, Parlamentul European, Uniunea Europeană şi conducerile ţărilor noastre». Şi a plecat respectiva doamnă de la prezidiu. În afară de asta am participat la mitinguri. Am hotărât împreună să mergem din respect pentru poporul latin, la statuia lui Simon Bolivar, la Auditorium. Şi am făcut miting în Bruxelles. Am poze, imagini. Dar ştiţi ce m-a impresionat cel mai tare la Bruxelles după ce am vorbit în comisie, în Palatul Auditorium, şi am spus că am făcut, în România, 11 ani de puşcărie? A venit la mine şi m-a îmbrăţişat reprezentanta Boliviei, fiica lui Che Guevara. Am rămas interzis. Dar nu e singura care m-a îmbrăţişat. Au venit şi m-au îmbrăţişat indienii din Ecuador. Dar şi alţii m-au îmbrăţişat. Au venit inclusiv dei de la CUT, din Brazilia, cel mai mare sindicat din lume, şi m-au îmbrăţişat. Le-am spus tuturor, în franceză, că am făcut 11 ani de puşcărie într-o ţară europeană şi democratică. Şi prin asta i-am impresionat pe toţi. De ce? Pentru că am luptat pentru libertate, pentru drepturi sindicale, pentru drepturile muncitorilor, pentru drepturile omului!… Poate nu ştiţi, dar eu sunt considerat la ONU liderul sindical numărul 1 din lume”, ne-a mărturisit Miron Cozma.

”Căluşarii mei să-i joace în picioare pe toţi nenorociţii care au distrus ţara”

În final, Cozma a ţinut să ne spună de ce s-a apucat de televiziune la „Vătafu TV” (un nou post TV care emite din Popeşti-Leordeni): ”Vătafu este coordonatorul căluşarilor, un das românesc străvechi. Şi căluşarii mei (n.r. – de la postul de televiziune patronat de Nicu Vătafu) să-i joace în picioare pe toţi nenorociţii care au distrus ţara asta. De asta am acceptat”.

[slideshow_deploy id=’16047′]

Sursa:https://www.ziarulring.ro/