Introducerea voucherelor de vacanţă sabotată

               Guvernul a aprobat,  de mai bine de o saptamana,  introducerea voucherelor de vacanta, insa nici pana azi nu au aparut in Monitorul Oficial. De ce? Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, cel care sabotează acum introducerea voucherelor de vacanta, din motive inca necunoscute, este ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.

Eugen-Teodorovici-1572Practic, dupa publicarea normelor metodologice in Monitorul Oficial, ministrul Finantelor Publice trebuie sa emita, in cel mult 30 de zile de la promulgarea legii, ordinul privind stabilirea criteriilor pentru emitentii de vouchere de vacanta. Ori nepublicandu-se normele metodologice, Teodorovici este acoperit legal, sustinand ca nu poate emite ordinul pentru emitatorii de vouchere fara norme, dar nici nu are finalizat ordinul. Astfel, s-a creat un cerc vicios in jurul ministrului Finantelor Publice sau poate chiar exista anumite interese ca sa se tergiverseze introducerea voucherelor de vacanta. Trebuie precizat ca dupa emiterea acestui ordin, orice angajator, in limita bugetului disponibil, poate acorda angajatilor vouchere de vacanta.

Cine are interesul să blocheze introducerea voucherelor de vacanţă? „Se sabotează cu buna stiinta introducerea voucherelor de vacanta, dar inca nu stiu cine are interesul sa nu se dea angajatilor aceste bonuri de valoare. Legea voucherelor de vacanta a stat vreo 20 de zile pana cand a promulgat-o presedintele Klaus Iohannis, dupa care ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, a tras de timp cat a putut cu normele metodologice, iar acum a venit randul lui Eugen Teodorovici sa traga sforile pentru intarziarea introducerii voucherelor. Astfel, trece si luna august, vine si septembrie si, teoretic, se duce perioada concediilor. Ca atare, nu stiu daca anul acesta vor mai putea fi emise vouchere de vacanta. Practic, prin aceste tergiversari este sabotat sistematic turismul romanesc”, a declarat  un fost secretar de stat care a raspuns de turismul romanesc. Trebuie precizat că voucherele de vacanţă reprezită bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă.

VOUCHER

În cazul angajaţilor din sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime. Aceste vouchere de vacanta sunt integral suportate de către angajator:
– pentru sectorul bugetar: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale;
– pentru sectorul privat: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

Sumele corespunzătoare voucherelor acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă reprezintă contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai are dreptul şi la primă de vacanţă în cursul anului fiscal sau la bilete de odihnă. Reprezentantii patronatelor din turism, estimează că piaţa anuală a voucherelor de vacanţă este între 300 şi 400 de milioane de euro, iar de aceste vouchere pot beneficia circa 300.000 de angajaţi de la stat şi încă vreo 200.000 din sectorul privat.

[slideshow_deploy id=’13835′]

https://www.ziuanews.ro/