Susținere pentru proiectele culturale și sociale din Lupeni din partea administrației publice locale

primaria lupeniPentru edilii municipiului Lupeni, nu doar investițiile publice în modernizarea infrastructurii locale constituie o prioritate ci, în același timp, administrația locală acordă o atenție deosebită evenimentelor publice și sprijinului pentru oamenii care, prin activitatea lor, aduc un plus de imagine acestei localități.

Acestea au fost de altfel elementele principale ale dezbaterilor din cadrul ședinței Consiliului local Lupeni de la finalul lunii aprilie, în cadrul căreia primarul interimar Iacob Mesaroș a adus în atenția legislativului mai multe proiecte de hotărâre în acest scop. În urma deciziei consilierilor, au fost aprobate alocări financiare pentru o serie de evenimente culturale care vor fi organizate în perioada următoare în municipiul Lupeni.

Astfel, a fost alocată suma de 5.300 lei în vederea organizării, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română – Parohia Barbăteni a Festivalului Internațional de povești „Cuvânt de înțelepciune”, ajuns la cea de-a doua ediție. Festivalul se va desfășura, în perioada 12-14 mai 2017 la Școala gimnazială nr. 2 și la Centrul de Plasament Lupeni și-i va avea ca invitați pe Hans Laurens (din Danemarca), Adriana Ene (din București) și Giorgiana Popan (din Arad). ”Prin promovarea poveștilor în școli se urmărește spargerea barierelor sociale și etnice care, din păcate, încă persistă în unele familii. Mai ales în municipiul nostru, unde diversitatea etnică este destul de pronunțată, credem că o astfel de activitate educativă și artistică este deosebit de folositoare. Iar în același timp, promovarea și creșeterea calitativă și cantitativă a evenimentelor culturale în municipiul nostru este o obligație asumată de către autoritățile locale”, spune Iacob Mesaroș, primarul interimar al municipiului Lupeni.

În acest context se înscrie și decizia adoptată de Consiliul local al municipiului Lupeni de a fi parte în organizarea unei noi ediții a ”Zilelor Culturii Maghiare” în colaborare cu asociațiile reprezentative ale comunității maghiare din Lupeni, eveniment pentru care au fost alocați 15.000 lei de la Bugetul local.

VETERANI11

Municipalitatea din Lupeni a aprobat și o serie de alocații financiare necesare pentru organizarea în bune condiții a două evenimente publice prilejuite de marcarea Zilei Veteranilor de Război (eveniment care, la Lupeni, a avut loc sâmbătă 29 aprilie 2017, la Cimitrul Eroilor), respectiv a Zilei Eroilor Neamului (programată să aibă loc pe 25 mai).

Alți 4000 de lei au fost alocați de Consilul local Lupeni pentru susținerea cheltuielilor de editare a unui nou album de autor al apreciatului solist folk Florin Paul Camen, reprezentant de seamă al mișcării culturale din municipiul Lupeni și Valea Jiului.

Similar, pentru doi sportivi de excepție din comunitatea locală a municipiului Lupeni, Consiliul local a aprobat acordarea unor stimulente financiare, după cum urmează:

– 1500 lei sportivei Georgeta Manolache, multiplă campionaă națională la ultramaraton;
– 2000 lei sportivului veteran Petru Ambruș, cel mai vârstnic atlet participant la competiții sportive de alergare din România;

În domeniul educațional, Consiliul local Lupeni și-a dat acordul pentru susținerea unui important concurs regional de matematică, „Discipolii lui Pitagora”, care va avea loc în perioada următoare la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – Școala Gimnaziala nr. 2, sub coordonarea prof. Emilia Velcea. Pentru buna desfășurare a acestui concurs a fost alocată suma de 7.100 de lei de la Bugetul local al municipiului Lupeni. Alți 6.300 lei au fost aprobați pentru susținerea unui necesar parteneriat cu Asociatia de Voluntariat ” Casa Pollicino” din Valea Jiului, în vederea cofinanțării cheltuielilor de la Centrul de zi pentru copii și tineri cu dizabilități.

mesaros

”Dincolo de aceste chestiuni deja concretizate pin decizii ale Consiliului local, pe parcursul lunii aprilie am dat startul dezbaterilor pentru proiectele pe care dorim să le susținem în baza legii 350/2005 privind acordarea finanțărilor nerambursabile. Am avut, în acest sens, o întâlnire constructivă cu reprezentanții bisericilor și cultelor religioase din municipiul Lupeni. Eu cred că toate cultele au drepturi egale și toate trebuie să beneficieze de acest program de finanțare. I-am informat, de altfel, pe reprezentanții cultelor că pentru fiecare biserică din Lupeni vom aloca o cotă-parte din cei 40.000 de lei pe care-i avem la dispoziție în Bugetul local pentru această destinație. În plus, acolo unde se dorește acest lucru, le punem la dispoziția parohiilor, pavelele pe care le-am recuperat de pe străzile din oraș unde se execută lucrări de modernizare care implică înlocuirea acestora, pavele ce pot fi utilizate la curțile bisericilor, explică primarul interimar Iacob Mesaroș.

 

[slideshow_deploy id=’19661′]