Asigurările RCA vor suferi modificări: Crește limita minimă de despăgubire în caz de accident

Asigurările RCA vor suferi mai multe modificări, conform recentei directive europene 2.118/2021, care va trebui să fie pusă în aplicare în întreaga Uniune Europeană până pe 23 decembrie 2023. Printre acestea se numără și majorarea limitelor minime de despăgubire pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.Pentru vătămările corporale se va stabili o limită minimă de 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată sau de 6,45 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).

Pentru daunele materiale limita minimă a despăgubirii va fi de 1,3 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).

În România, la ora actuală, se aplică următoarele limite:

pentru vătămări corporale și decese – 6,07 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate),

pentru prejudicii materiale – 1,22 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).

Comparatoare de prețuri

O altă veste bună este că vor exista comparatoare de prețuri care vor fi certificate de autorități. Adică, directiva dispune că fiecare stat membru din UE va putea să certifice asemenea comparatoare.

Aplicațiile vor permite oricărei persoane interesate să compare gratuit tarifele și acoperirea polițelor RCA oferite de asigurătorii autorizați. Aplicațiile respective vor trebui să fie independente de asigurători, dar vor funcționa cu informațiile puse la dispoziție de aceștia.

Daune direct în statul de reședință

Un păgubit în România va putea cere despăgubiri la autoritățile române atunci când asigurătorul celui care a provocat accidentul este în alt stat din UE și e în insolvență.

Apoi, autoritățile locale vor putea cere sumele plătite păgubitului de la autoritățile statului în care este asigurătorul aflat în insolvență. Totodată, se vor introduce reguli asemănătoare și pentru situația în care accidentul se produce în alt stat decât statul de reședință al păgubitului. Acestea vor fi mecanisme noi de despăgubire, pentru care vor fi necesare acorduri la nivelul UE.

RCA pentru alte vehicule motorizate

O altă prevedere este că va fi permis în statele membri UE obligativitatea asigurărilor RCA și pentru vehicule motorizate care la acest moment nu au astfel de asigurări.

Autoritățile europene nu indică la ce fel de vehicule se referă, astfel că statele vor avea o marjă largă de apreciere.

Sursa: dcbusiness.ro