Ungaria ar fi „umflat” cifrele refugiaților ucrainieni din țară: Care ar fi motivele

Ungaria a „umflat” cifrele care arată numărul refugiaților ucraineni care au ajuns în Ungaria pentru a primi mai mulți bani de la Uniunea Europeană, susține Comitetul Helsinki din Ungaria, un ONG pentru drepturile omului dedicat ajutorării refugiaților, arată The Guardian.

Potrivit sursei citate, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că Ungaria a primit peste 540.000 de persoane care scăpau de conflict.

Cu toate acestea, Comitetul Helsinki din Ungaria, un ONG pentru drepturile omului dedicat ajutorării refugiaților, a numit statisticile „înșelătoare” și a spus că majoritatea celor care au ajuns în Ungaria doar au tranzitat țara.

Potrivit ONG-ului, guvernul ungar nu a întreprins măsuri adecvate pentru a-i informa pe cei care au ales să rămână în Ungaria cu privire la dreptul lor la protecție oficială.

Conform cifrelor oficiale, doar 7.749 de persoane au solicitat statutul de protecție temporară în Ungaria, care le dă dreptul la ajutor social, inclusiv la locuință, dreptul la muncă și acces la educație, așa cum prevede un Decizia UE cu privire la modul în care cei care fug de invazia rusă ar trebui să fie tratați în întreaga bloc.

Márta Pardavi, copreședintele comisiei Helsinki, a spus că numărul relativ scăzut de solicitanți arată că mulți refugiați doar trec prin Ungaria, în timp ce alții întâmpinau dificultăți în a obține informații despre drepturile lor.

„În realitate, în Ungaria sunt mult mai puțini refugiați ucraineni. În căutarea de fonduri suplimentare din partea UE, guvernul ungar folosește cel mai impresionant număr pe care îl poate găsi. Cu toate acestea, trebuie să asigure un număr mult mai mic în realitate, deoarece un număr mare de refugiați ucraineni se mută în alte țări.

Este ca și cum ai număra numărul de persoane care intră într-un magazin de haine și apoi i-ai spune proprietarului companiei că acesta este numărul clienților tăi – dar există un decalaj mare între numărul care intră și cei care cumpără efectiv lucruri”, a a spus Márta Pardavi.

Sursa: ziare.com