Ioana Petrescu,prinsă iar cu cioara vopsită,ca la „MTO”

Ioana PetrescuMinistrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a învățat ce înseamnă MTO (ca dovadă, faptul că mai nou folosește termenul în mai toate discuțiile pe teme de buget), dar a rămas cu alte lipsuri, pe care le-a etalat cu nonșalanță la emisiunea de ieri, de la B1 TV, unde a fost invitată.

În plină discuție despre bugetul pe anul 2015, Petrescu a fost luată prin surprindere de întrebarea fostului ministru din perioada CDR Valentin Ionescu, care voia să afle câți bani au fost alocați per total pentru programele europene cu finanțare nerambursabilă.

Strategia de ieșire din criză a fost aceeași ca și la Cotroceni, în fața președintelui Băsescu. ”Bugetul va fi postat pe site în seara aceasta și veți vedea și alocările pe fiecare minister și pe fiecare subcategorie, nu vreau să vorbesc acum despre cifrele esențiale. Încă nu vreau să vă dau ultimele detalii. Dar un lucru pe care l-am avut în vedere a fost ca în oricare ministere care vor dori să atragă fonduri europene, ei să aibă aceste fonduri pentru cofinanțare”, a încercat să iasă din încercuire ministrul.

O altă teorie care i-a lăsat cu gura căscată pe ceilalți invitați, ca și pe moderatoarea emisiunii, a fost aceea că educația și sănătatea sunt ”de stânga”. ”A da un sistem de sănătate gratuit pentru oameni este o politică de stânga. A da o educație gratuită și de calitate la toată lumea din România e o politică de stânga”, și-a expus Ioana Petrescu convingerile. În curând, s-ar putea să aflăm că și aerul pe care îl respirăm e tot de stânga, din moment ce e pentru toată lumea. Nu e de calitate, ce-i drept.

În finalul emisiunii, după ce a mai încurcat anul 2014 cu 2015 când a venit vorba de expirarea redevenței preferențiale pentru Petrom, și a declarat că ”avem un număr de angajați foarte mici”, ministrul a început să le dea și lecții celorlalți doi invitați din platou, despre Produsul Intern Brut calculat de INS.

”Vreau să explic un pic ce înseamnă cu aceste revizuiri, că poate pentru cine nu știe cum funcționează metodologia INS, care merge pe metodologia raportată la Eurostat, nu înțelege. Deci practic aceste cifre pentru PIB sunt estimate o dată date semnal, deci pe niște date provizorii, și apoi sunt reestimate pe date mai bune, colectate cu mai multă acuratețe în timp, încă o dată, deci cel puțin de două ori”,le-a explicat Ioana Petrescu lui Valentin Ionescu și Dragoș Cabat, rămași muți, probabil de admirație. După aceste explicații savante, așteptăm pasul următor de la Guvern, firesc de altfel: EBA ministru de Finanțe!

sursa:Pagina de Banci.ro

autor:Marius Pandele



« (Știre anterioară)