Găsiţi taman în Belgia. Preţioşii kosoni se întorc acasă

KOSONI   Trei kosoni din aur s-au întors în ţară de data aceasta din Belgia şi, din fericire pentru noi, nu a  fost nevoie de răscumpărarea lor. Repatrierea monedelor vine după doi ani de cooperări judiciare transfrontaliere.

Astfel, procurorii din cadrul Parhetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obţinut din Regatul Belgiei, în intervalul decembrie 2014 – februarie 2015, prin cooperare judiciară şi nternaţională, repatrierea fără despăgubire a trei monede Koson din aur, care au părăsit ilegal teritoriul României. Loturile monetare provin din tezaure de monede Koson şi pseudo – Lysimach sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi vor fi depuse pentru examinare, înTezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti. Vineri, organele judiciare vor preda în custodia Tezaurului MNIR, în vederea efectuării expertizei, 3 monede Koson din aur recent recuperate din Regatul Belgiei, care provin din tezaurele sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia. “Repatrierea monedele reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale. Sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte 2 monede Koson din aur din Polonia şi Spania”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

 Ani de muncă pentru recuperarea patrimoniului traficat

În perioada 2007 – 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României. Bunurile au fost repa triate prin aplicarea convenţiilor internaţionale,

din următoarele state: Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu 1.024 monede Koson din aur (cca 8,54 Kg), 38 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II – I a.C., la Tomis şi Kallatis, 262 monede Koson din argint,13 brăţări dacice regale de aur (cca.12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale, precum şi cca. 12.000 monede de argint şi bronz . Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI.