IMM-urile vor putea obţine până la un milion de euro pentru a se putea dezvolta

Firmele mici şi mijlocii din mediul urban, precum şi cele din mediul rural încadrate ca întreprinderi mijlocii vor putea obţine un ajutor financiar cuprins între 200.000 şi un milion de euro, cu condiţia să desfăşoare activităţi non-agricole.

image-2016-01-25-20751116-41-ajutoare-stat-pentru-imm

Noile prevederi sunt cuprinse într-o schemă de finanţare publicată spre consultare publică de către Ministerul Fondurilor Europene (MFE), acesta fiind de altfel unul dintre cele şapte programe cofinanţate din fonduri europene.

Ghidul solicitantului pentru accesarea fondurilor în cadrul priorității de investiții 2.2. – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor a fost lansat luni de către MFE şi va fi disponibil pentru consultarea publică până pe 24 august. Potrivit unui comunicat de presă recent al instituţiei, autorităţile îşi propun, prin intermediul acestui program cofinanţat din fonduri europene, îmbunătățirea competitivității economice prin creșterea productivității muncii în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri).

„Prioritatea de investiție 2.2. va sprijini dezvoltarea IMM-urilor pentru îmbunătățirea capacităților avansate de dezvoltare a produselor și a serviciilor, în vederea creșterii competitivității economiilor regionale și naționale”, scrie în comunicatul publicat ieri, care precizează că linia de finanţare se adresează societăţilor înfiinţate pe teritoriul României care se încadrează în categoria IMM-urilor non-agricole din mediul urban, respectiv în categoria întreprinderilor mijlocii din mediul rural.

Aşadar, vor putea cere ajutorul nerambursabil firmele care au cel mult 249 de angajaţi şi care realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

Atenţie! Solicitantul va trebui să se încadreze în categoria IMM-urilor atât la data solicitării finanțării (data depunerii cererii de finanțare), cât și la data acordării finanțării (data semnării contractului de finanțare). Conform normelor în vigoare, întreprinderea non-agricolă reprezintă întreprinderea care nu desfășoară activități incluse în Secțiunea A ”Agricultură, silvicultură și pescuit” din codul CAEN.

Concret, valoarea finanţării nerambursabile acordate prin intermediul Programului Operațional Regional, unul dintre cele şapte programe operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, va fi de minimum 200.000 de euro şi poate ajunge până la un milion de euro, echivalent în lei la cursul de schimb valabil la data lansării apelului de proiecte, potrivit informaţiilor venite de la MFE.

Notă: Doar investiţiile realizate într-una dintre următoarele regiuni de dezvoltare: Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest, Centru vor fi eligibile. Aşadar, şi în cadrul acestui program, la fel ca şi în cazul altor scheme de finanţare, regiunea Bucureşti-Ilfov este exceptată de la finanţare.

De altfel, programului îi sunt alocate nu mai puţin de 172,94 milioane de euro, care vor fi distribuiţi astfel regiunilor de dezvoltare:

  • 30,28 milioane de euro pentru regiunea Nord Est;
  • 25,70 milioane de euro pentru regiunea Sud Est;
  • 27,22 milioane de euro pentru regiunea Sud Muntenia;
  • 20,70 milioane de euro pentru regiunea Sud Vest Oltenia;
  • 20,36 milioane de euro pentru regiunea Vest;
  • 24,78 milioane de euro pentru regiunea Nord Vest;
  • 23,90 milioane de euro pentru regiunea Centru.

Totodată, potrivit Ghidului solicitantului, cererile de finanţare în cadrul acestui apel de proiecte se vor depune exclusiv online, prin intermediul aplicaţiei MySMIS, disponibilă aici, timp de şase luni, intervalul urmând a fi stabilit exact ulterior aprobării documentului lansat de MFE.

Cheltuieli eligibile

Prin intermediul programului amintit, autorităţile vor acorda următoarele categorii de ajutor de stat:

  • ajutor de stat regional pentru investiții pentru:
    • construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii;
    • dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.
  • ajutor de minimis pentru:
    • implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății;
    • internaţionalizarea (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, investiţii în adaptarea proceselor tehnologice de producţie la sistemele de certificare şi standardizare specifice pieţelor de export etc).

De altfel, ajutorul de stat regional pentru investiţii, care urmăreşte dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă, reprezintă sprijinul acordat pentru o investiţie iniţială. Concret, documentul lansat de MFE stabileşte că investiţia initiţială înseamnă o investiţie în active corporale şi necorporale legată de:

  • crearea unei unităţi noi;
  • extinderea capacității unei unități existente, prin creșterea volumului cel puțin unui produs/serviciu;
  • diversificarea producției unei unități prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior în unitate;

În acelaşi timp, există şi o serie de cheltuieli care nu sunt eligibile în cadrul acestui apel de proiecte. Concret, este vorba despre:

  • achiziţionarea de terenuri şi/sau construcţii;
  • costurile operaţionale, de funcţionare, de testare și întreţinere;
  • costurile administrative (costuri de management care nu pot fi asociate producției ori vânzării, ca de exemplu salariile personalului general de administrație, chiriile și reparațiile imobilizărilor de interes general în administrație, energia, combustibilul și alte consumuri similare, cheltuielile administrativ-gospodărești sau alte cheltuieli generale de administrație);
  • costurile de personal;
  • cheltuielile financiare, taxele, comisioanele, ratele şi dobânzile aferente creditelor etc;
  • contribuţia în natură;
  • amortizarea;
  • cheltuielile cu leasingul sau cele cu achiziţionarea autovehiculelor și a mijloacelor de transport;
  • cheltuielile cu elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate, a proiectului tehnic;
  • cheltuielile efectuate înainte de semnarea contractului de finanțare a proiectului.

Conform Ghidului solicitantului, proiectul propus în cererea de finanțare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții finanțabile prin ajutor de stat regional (construire, modernizare, extindere, dotare spații de producție/servicii), fiind opţională includerea activităților finanțabile prin ajutor de minimis (certificare produs, sisteme de management al calității, internaționalizare).

Alte condiţii ce trebuie îndeplinite

Ghidul solicitantului, lansat luni în dezbatere publică de MFE, stabileşte şi alte condiţii pe care le vor avea de îndeplinit firmele care vor solicita ajutorul nerambursabil. Concret, pentru a fi eligibile, întreprinderile trebuie:

  • să fi desfăşurat activitate în domeniul (clasa CAEN) vizat de investiție pe o perioadă de cel puţin trei ani calendaristici înainte de depunerea cererii de finanțare;
  • să fi obținut venituri din exploatare în domeniul (clasa CAEN) vizat de investiție în fiecare din ultimele trei exerciții financiare încheiate;
  • să fi înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin cinci, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare;
  • să aibă capacitatea financiară de a asigura:
    • contribuţia proprie la valoarea eligibilă a proiectului;
    • finanţarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, unde este cazul;
    • resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile din instrumente structurale.
  • să nu se afle în stare de faliment/ insolvenţă, să nu facă obiectul unei proceduri de lichidare sau să se afle în dificultate economică.

Potrivit Ghidului solicitantului, numărul mediu de salariaţi va corespunde numărului mediu de persoane angajate în întreprindere în cursul anului, determinat pe bază lunară. Practic, numărul mediu de salariaţi va reprezenta media aritmetică simplă rezultată din suma efectivelor zilnice de salariaţi din luna respectivă (inclusiv zilele de repaus săptămânal şi sărbătorile legale), împărţită la numărul total de zile calendaristice.

De asemenea, la calcularea numărului mediu anual de salariaţi nu se vor avea în vedere salariaţii al căror contract individual de muncă este suspendat pentru perioada luată în calcul şi nici ucenicii şi elevii sau studenţii care urmează o formă de pregătire profesională pe bază de contract de ucenicie sau de formare profesională.

În altă ordine de idei, prin documentul citat este recomandată o atenţie sporită în ceea ce priveşte identificarea întreprinderilor partenere şi/sau legate cu întreprinderea solicitantă. De altfel, întreprinderea unică (grupul de întreprinderi legate) include toate întreprinderile între care există cel puţin una dintre relaţiile următoare:

  • o întreprindere deține majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților unei alte întreprinderi;
  • o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere sau de supraveghere ale unei alte întreprinderi;
  • o întreprindere are dreptul de a exercita o influență dominantă asupra altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în cauză sau în temeiul unei prevederi din contractul de societate sau din statutul acesteia;
  • o întreprindere care este acționar sau asociat al unei alte întreprinderi și care controlează singură, în baza unui acord cu alți acționari sau asociați ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților întreprinderii respective.

Notă: Mai multe informaţii despre acordarea ajutorului de minimis găsiţi aici, în Ghidul Solicitantului (format .pdf). În altă ordine de idei, MFE a lansat recent în dezbatere publică şi Ghidul Programului „România Start-Up Plus”, o linie de finanţare prin care persoanele fizice care intenţionează să demareze o afacere în mediul urban vor putea obţine un ajutor financiar de până la 40.000 de euro. Aveţi detalii aici.

Atenţie! Informaţiile prezentate nu se aplică momentan. De altfel, documentul citat se află în dezbatere publică până pe 24 august, iar persoanele care au observaţii sau propuneri pe marginea ghidului sunt aşteptate să scrie la următoarea adresă de mail: info@mdrap.ro.

avocatnet.ro

[slideshow_deploy id=’19661′]