Comemorare – 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila

Planeta Petrila și INSEMEX Petroșani vă invită joi, 15 noiembrie 2018, începând cu ora 16.00, în incinta Exploatării Culturale Petrila, la inaugurarea Muzeului Salvatorului Minier – unicul muzeu al salvatorilor din România.

Muzeul Salvatorului Minier comemorează 10 ani de la explozia în care și-au pierdut viața 13 mineri și salvatori, în subteranul Minei Petrila.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Dr. Ing. George Artur Găman, Director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) – susținător al evenimentului, Cătălin Cenușă – inițiatorul Muzeului Salvatorului Minier, Ion Barbu – artist și Vasile Jurca – Primarul Orașului Petrila, în calitate de gazde ale activităților.

Evenimentul va continua cu o ceremonie religioasă la troița din incinta Minei Petrila, în memoria minerilor care și-au pierdut viața de-a lungul timpului în acest loc.

Participanții la eveniment vor avea ocazia de a vizita toate obiectivele culturale din incinta Minei Petrila acompaniați de ghizi care le vor prezenta amenajările și care vor răspunde tuturor întrebărilor.

SCURT ISTORIC

Se împlinesc zece ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori.

La zece ani de la evenimentele nefericite din subteranul fostei mine Petrila, abatajele celei mai vechi exploatări minieri din Valea Jiului sunt închise, iar fosta exploatare minieră se află în proces de transformare.

Mina Petrila a fost locul celei mai mari tragedii miniere din ultimul deceniu. Aici, în ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei.

Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis.

[slideshow_deploy id=’36590′]