Dac Fest „Sub Semnul Lupului”, festival de reconstituire istorică la Măgura Uroiului

În perioada 14-16 iulie 2023, la Măgura Uroiului se va desfășura cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de reconstituire istorică Dac Fest „Sub Semnul Lupului”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Orașul Simeria, Asociația Terra Dacica Aeterna, Centrul Cultural și de Creație al Orașului Simeria.

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 14 iulie, la ora 21:30, și va fi marcată la Simeria, potrivit tradiției, prin parada costumelor antice, într-un marș cu torțe, pornind de la Parcul Dendrologic din Simeria. La ediția de anul acesta vin trupe de reenactment din România, Italia, Anglia, Bulgaria și Spania, evenimentul fiind o ocazie perfectă pentru promovarea județului din punct de vedere istoric, cultural și turistic unui public larg din țară și din străinătate.

Programul celor trei zile de festival cuprinde diverse ritualuri dacice și romane, demonstrații de lupte între gladiatori, dansuri, ceremonii, antrenamente militare, activități și ateliere civile interactive cu publicul.

Programul complet al evenimentului este următorul:

Vineri, 14 iulie 2023, 21.30 – SIMERIA, centrul orașului – Deschiderea oficială a festivalului (parada costumelor antice);

Sâmbătă, 15 iulie 2023: 10.00 – 23.00, MĂGURA UROIULUI. Tabere şi ateliere antice, concurs de gastronomie antică, ritualuri şi dansuri antice, antrenamente și exerciții militare, prima bătălie între daci și romani, concert;

Duminică, 16 iulie 2023: 10:00 – 16:30, MĂGURA UROIULUI – Tabere şi ateliere antice, concurs pentru copii, demonstrații de luptă, ritualuri şi dansuri antice, bătălia finală, festivitatea de închidere a evenimentului.

Dac Fest a ajuns o stare de spirit, un festival internațional în care trecutul se împletește cu prezentul, oferind tuturor ocazia să asiste la diverse ritualuri dacice și romane, la demonstrații de lupte între gladiatori, dansuri, ceremonii, antrenamente militare. Tot aici, publicul poate participa la lecții de tir cu arcul, la ateliere de prelucrare a lemnului, marmurei, metalului şi osului, de pielărie, olărit, inscripţii şi sculptură în piatră, de țesătorie şi textile, fierărie, monetărie, bijuterie, jocuri romane, mozaic, scriere sau muzică. Și la ediția din acest an, gastronomia antică va fi un important punct de atracție, rețetele fiind moștenite din cele mai vechi timpuri.

Participarea la eveniment este liberă.