Salariul minim se va majora în septembrie 2023! Cât ar putea ajunge netul și ce-ar putea pierde angajații din domeniul construcțiilor?

Salariul minim ar putea fi majorat încă din septembrie 2023. Potrivit unor surse, el ar putea ajunge chiar până la 3.300 de lei pe lună brut. Consiliul Național Tripartit este în discuții cu sindicatele și patronatele pentru a ajunge la o decizie finală.

Prin urmare, în conformitate cu Ordonanța 16/2022, dacă salariul minim va fi majorat la 3.300 lei din 1 septembrie, un angajat plătit în acest fel va primi 2.070 lei net.

Salariul minim pe economie

Cuantumul salariului minim net pe economie în acest moment este de 1898 lei.

O creștere a salariului minim poate părea interesantă la prima vedere.

Totusi nu se poate neglija și faptul că vor creste din nou taxele. Acest lucru va afecta bunăstarea tuturor și nu se va simți cu adevarat impactul unei creșteri a salariilor.

Întrucât bugetul are nevoie de o infuzie serioasă de fonduri, din cauza lipsurilor financiare mari (peste 40 miliarde, jumătate pe venituri), Guvernul va trebui să ia măsuri drastice pentru a acoperi acest deficit. Printre aceste măsuri se numara si creșterea taxelor, cum ar fi dispariția TVA de 5%.

La ce produse și servicii se va aplica TVA de la 5% la 9% sau 19%, încă nu sunt lucruri cunoscute. Reprezentantii Guvernului nu s-au referit la subiectul acesta, așa că în prezent nu știm dacă vor exista cazuri în care 9% se va transforma în 19%, cum s-a întâmplat anul trecut prin Ordonanța 16.

Prin urmare, se așteaptă o creștere a prețurilor.

Pentru a ameliora problema costurilor, soluția cea mai promițătoare pare a fi majorarea salariului minim începând cu septembrie 2023.

Guvernului îi place să crească nivelul salariului minim, deoarece astfel vor primi mai mulți bani din impozitul pe venit, contribuții la pensii și asigurări de sănătate, precum și din taxele suplimentare.

Ar trebui să ne așteptăm la schimbări semnificative în privința angajaților plătiți cu salariu minim până în 2024? O ordonanţă ar sugera că da.

În 2021, s-a introdus o ordonanță (OUG 130/2021) care spune că angajații care au primit salariul minim pe o perioadă de 24 de luni vor avea parte de majorarea salariului.

Sunt o mulțime de probleme asociate textului scris. Angajatorii pot să închidă contractele și să le înlocuiască cu altele, pe salariul minim. Cu toate acestea, există și cazuri în care aceste persoane primesc 50-100 lei peste nivelul respectiv, drept soluție.

ITM a avertizat înainte de 2022 că nu are dreptul să aplice sancțiuni atunci când contractele sunt închise și deschise în mod repetat.

În decembrie 2022, rapoartele Ministerului Muncii au indicat că 1,2 milioane de oameni se bucurau de plata salariului minim.

Salariiul minim din sectoarele: construcții, agricultură și industria alimentară sunt o problemă reală pe care trebuie să o abordăm.

Conform datelor de la agentii de recrutare forta de munca, proximativ 800.000 de persoane lucrează în industrii precum construcțiile, agricultura și industria alimentară. Acestea au beneficii cum ar fi eliminarea impozitelor pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, contribuirea la Pilonul II de pensii.

Guvernul a hotărât că, pentru munca în construcții, salariul minim va fi de 4.000 de lei pe lună și firmele vor trebui să plătească angajaților contribuția la sănătate de 10%.

Se discută și despre majorarea salariului minim la 4.500 lei brut. Asta înseamnă că oamenii vor primi 3.150 de lei, în loc de 3.094 de lei, cât primesc acum. De aceleasi beneficii se vor bucura si muncitorii asiatici din ce in ce mai prezenti in peisajul romanesc.

Nu este încă clar cât va crește salariul minim în agricultură și industria alimentară. Acesta este actualmente de 3.000 de lei brut (2.362 lei net), cu aceleași scutiri fiscale aplicate și vor să reintroducă plata CASS.

In concluzie:

Majorarea salariului minim în septembrie 2023 este una dintre măsurile pe care Guvernul le-ar putea lua pentru a acoperi deficitul bugetar. Aceasta ar putea aduce beneficii angajaților din domeniul construcțiilor, care ar primi salarii nete mai mari. Cu toate acestea, există șanse ca majorarea să fie însoțită de o creștere a taxelor, ceea ce poate compensa parţial sau chiar total această majorare.

Echipa HForce