Răsună Valea, la 75 de ani de la inaugurarea liniei ferate Bumbești-Livezeni

Se împlinesc în aceste zile 75 de ani de la deschiderea liniei ferate Bumbești-Livezeni, probabil cea mai spectaculoasă cale ferată din România, care străbate Defileul Jiului și pentru construcția căreia au fost realizate cele mai multe și cele mai ingenioase lucrări de arhitectură feroviară din România.

Președintele ANCERM Hunedoara, Ioan Dorel Șchiopu, apreciatul ceferist și istoric deopotrivă spune aproximativ jumătate din cei 31 de km ai acestei căi ferate ce străbate fascinantul Parc Natural al Defileului Jiului sunt presărați cu veritabile lucrări de artă feroviară. ”Pe acest traseu de cale ferată sunt construite 39 de tuneluri cu o lungime totală de  7880 de metri, 8 poduri mari, peste 100 de podețe, 2500 de ziduri de sprijin, 27 de viaducte de coastă, toate fiind realizate într-un stil arhitectural laborios, tot așa cum apreciabile lucrări de arhitectură sunt și stațiile CFR de pe acest traseu feroviar”, spune Ioan Dorel Șchiopu.

Linia ferată Bumbești-Livezeni, a cărei construcție a debutat în prima decadă a secolului XX, prin decret regal, a generat o uriașă mobilizare de resurse umane, materiale și financiare, reunind peste 28.000 de muncitori (angajați și voluntari) pe primul și cel mai mare Șantier Național derulat după instalarea regimului comunist în România, la jumătatea celui de-al patrulea deceniu al secolului trecut, a fost inaugurat la 31 octombrie 1948, în prezența celor mai importante oficialități ale vremii.

Pentru a marca jubileul celor 75 de ani de la inagurarea acestei linii ferate, care este și astăzi cea mai frumoasă din România și una din cele mai spectaculoase din Europa, Asociația CAR-CFR Petroșani, în parteneriat cu Asociația Umanitară Kandila, Asociația Urban Lab și Asociația Națională ”Cultul Eroilor-Regina Maria” (Filiala județului Hunedoara) s-au mobilizat pentru realizarea unui eveniment special pentru marcarea acestui jubileu al cărilor ferate din România. Reprezentanții acestor organizații au prezentat și programul activităților culturale, istorice și social-educaționale care vor avea loc cu acest prilej, atât la Petroșani cât la la Tg. Jiu.

”Evenimentul, care se va desfășura în perioada 27-29 octombrie 2023 va cuprinde o serie de activități interactive, dintre care amintim: concursuri de desen pentru copii, concursuri de fotografie pentru profesioniști și amatori, expoziții, tururi ghidate, dezbateri istorice, vizionări de film și spectacol de teatru etc., toate având ca scop punerea în valoare a patrimoniului feroviar, cultural și naturtal direct conectat cu calea ferată Bumbești-Livezeni”, spune Dionisie Ardelean, președintele CAR-CFR Petroșani, inițiatorul acestui proiect.

Acesta arată că pentru realizarea unui program complex dedicat acestui eveniment, care se va derula sub înaltul patronaj al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, organizatorii se bucură de sprijinul acordat de: Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, CFR Călători, Societatea de Turism Feroviar, Autoritatea Feroviară Română, CENAFER, Consiliul județean Hunedoara, Consiliul județean Gorj, Primăria Petroșani, Primăria Bumbești-Jiu, Mănăstirea Lainici, Universitatea din Petroșani, Școala gimnazială ”I.G. Duca” Petroșani, Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” Petroșani,  Administrația Parcului Național Defileul Jiului ș.a.

”Cu acest prilej vor ajunge la Petroșani, câteva garnituri de tren speciale, respectiv: Trenul Regal, Trenul Prezidențial și Trenul ”Moldovița”, care vor putea fi vizitate în stația CFR Petroșani, iar garnitura trenului special ”Moldovița” va face curse speciale pe ruta Petroșani-Tg. Jiu, sub indicativul ”Defileu Express”. Programul cuprinde, de asemenea, printre alte manifestări inedite, o serie de expoziții documentare și de fotografie, lansarea cărții ”Lucrări de Artă feroviară în Defileul Jiului”, spectacole artistice în gară. De asemenea, la Petroșani și Tg. Jiu va fi organizată o dezbatere istorică urmată de proiecția filmului ”Răsună Valea”, primul lung-metraj de propagandă realizat în România chiar pe șantierul construcției căii ferate Bumbești-Livezeni, dar și o proiecție de gală a filmului ”Regele Mihai, drumul către casă” sau premiera spectacolului de teatru ”Occident Express” al dramaturgului Matei Vișniec, în regia lui Mihai Panaitescu, o coproducție a teatrelor din Petroșani și Deva și încă multe alte evenimente similare”, spune Dionisie Ardelean.

Programul complet al evenimentelor dedicate jubileului celor 75 de ani de la inaugurarea căii ferate Bumbești-Livezeni este disponibil pe platforma web: www.carcfr.org.ro/jubileu75