Cum Să Vorbești și Să Fii Ascultat: Ghidul Oratorului Modern
Cum Să Vorbești și Să Fii Ascultat: Ghidul Oratorului Modern
Să fii captivat și să asculți pentru câteva zeci de minute, fără să simți că timpul trece pe lângă tine. Asta înseamnă să ai în față un bun orator sau pe varianta modernă, un excelent public speaker. În prezent, această abilitate poate fi trecută cu încredere în C.V. ținând loc și de meserie. Să poți capta atenția unui public live nu este ușor, iar cei care au reușit să stăpânească această artă au cunoscut ce înseamnă și succesul și influența, dar și o putere aparte.
Vrei să afli și tu care sunt tehnicile de comunicare pe care un orator de succes le stăpânește? Iată care sunt acestea:
Oratoria și tehnicile de comunicare
Materialul de lucru al unui orator este comunicarea. Cu cât această abilitate este dezvoltată mai mult și ajunge la un nivel cât mai complex, cu atât restul tehnicilor, dar și meșteșugul unui discurs duc la o sesiune de speaking mai bună. Comunicarea are foarte multe forme în funcție de mediul în care te afli, de public sau chiar de evenimentul la care participi. De la pauze de vorbire, până la explicații elaborate cu adresare targetată, toate compun un discurs bun.
Avem pentru tine o listă de câteva abilități sau chiar sfaturi care te vor ajuta să fii un orator mai bun, dar înainte de asta, avem un anti exemplu inedit pentru tine:
Comunicarea este atât de elaborată încât este folosită chiar și de jucătorii de poker.
Aceștia iau parte la jocuri intense, unde comunicarea are loc mai mult pe cale non-verbală, iar informațiile pe care aceștia doresc să le transmită trebuie să fie cât mai puține. Deci, dacă la jocuri păcănele gratis online sau turnee de poker, un jucător care poate menține un pokerface cât mai mult timp, transmite cât mai puțină informație, un orator bun trebuie să facă fix opusul.
Abilitățile pe care le deține un orator bun
Dacă ești pe cale să ai primul tău discurs în fața unui public live, nu uita că Winston Churchill se pregătea aproximativ 8 ore pentru un discurs de 40 de minute. Iată câteva sfaturi pentru momentul tău de glorie:
- Fii Organizat – Dacă ești emoționat, probabil te afli încă în faza de scriere. Pune-ți ordine în gânduri, organizează-ți timpul, iar cu câteva tehnici de relaxare, vei reuși să te detensionezi.
- Încredere de sine – Nu trebuie să pari încrezător decât în ceea ce spui, iar dacă te gândești cumva că publicul s-ar putea să te respingă în vreun fel, elimină aceste gânduri din mintea ta. Oamenii participă la eveniment doar pentru a te asculta, având convingerea că au ceva de învățat.
- Exercițiul te va ajuta – Fă-ți un rezumat, creează câteva notițe și exersează în fața unei oglinzi. Te va ajuta să privești procesul din alt punct de vedere, iar repetiția nu a făcut rău nimănui, niciodată.
- Înregistrează discursul și ascultă-l – Preferi să îți auzi discursul abia după ce a fost dat într-o sală de conferință sau înainte? Oricât de ciudat s-ar simți, să îți asculți greșelile de vorbire sau ritmul, te va ajuta enorm pentru calibrarea modului în care comunici.
- Prezentările pot fi un pericol – Dacă vrei să pregătești o prezentare pentru a putea avea la îndemână un material ajutător, fă-l să fie atractiv și pentru audiență și nu în încărca de informație. Riști să te bazezi prea mult pe el și să te încurci dacă nu îl urmezi.
- Fii expert – O sintagmă celebră a lui Ernest Hemingway spunea: “să știi 10 cuvinte pentru fiecare cuvânt pe care îl scrii.” Audiența trebuie să vadă clar că știi despre ce vorbești, inclusiv din limbajul corporal.
- Feedback de la public – Nu ignora posibilitatea de a interacționa cu publicul, dar în același timp nu exagera deoarece trebuie să fii concentrat asupra subiectului, pentru că de aceea ești acolo.
Barack Obama susținea că secretul unui discurs de succes este o prezentare puternică și că impactul pe care îl ai la început va dicta mersul întregului eveniment. Acesta avea și înclinația spre a construi oratoria în jurul întrebărilor venite din public, iar decizia este doar a ta. Preferi să adopți o metodă de storytelling sau să vorbești deschis într-un dialog pe care tu îl conduci?