Cine va conduce noul PNL în Valea Jiului ?

pnl-2După Consiliul Naţional reunit al PNL şi PDL, desfăşurat la finele lunii ianuarie la Bucureşti, în cadrul căruia au fost stabilite regulile după care vor fi constituite în ţară structurile de conducere locală ale noului PNL, peste tot în ţară au început calculele pentru construcţia noii formaţiuni politice. Potrivit formulei de calcul agreate de liderii noului PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga şi aprobate de Consiliul Naţional al noului PNL, noile structuri locale de conducere ale liberalilor urmează să fie constuite în baza rezultatelor electorale de la alegerile europarlamentare şi balanţa numărului de parlamentari, primari şi viceprimari din fiecare localitate şi regiune în parte.

În judeţul Hunedoara, pe baza acestor criterii, Comitetul Judeţean Executiv al niului PNL va fi format din 29 de membri, dintre care 20 ai vechiului PNL şi 9 ai fostului PDL. În ceea ce priveşte situaţia din Valea Jiului, vechea gardă a liberalilor are, în general câştig de cauză în faţa foştilor democrat-liberali, chiar dacă scorurile
electorale ale liberalilor şi democrat-liberalilor au fost mici şi foarte mici în alegerile europarlamentare de anul trecut. Dar iată cum stau lucrurile din punct de
vedere statistic:

La Petroşani, PNL a înregistrat un scor electoral de 6,58 % (624 voturi) faţă de 5,44 % (516 voturi) cât a obţinut PDL.
Statistica arată că aici este cel mai echilibrat scor ale celor două forţe politice liberale, fapt care aşează reprezentanţii celor două formaţiuni politice aproape la egalitate în distribuţia funcţiilor de conducere din noul Biroul Politic Local al PNL.

La Aninoasa, deşi balanţa scorului politic este favorabilă foştilor democrat-liberali, cu 17,13% (174 voturi) la 11,12% (113 voturi), faptul că PNL deţine funcţia de viceprimar al localităţii schimbă radical situaţia privind construcţia noii conduceri politice, liderul liberal Adrian Albescu preluând automat funcţia de preşedinte al noii structuri
constituite la nivel local.

La Vulcan, vechii liberali au prima şansă la conducerea noului PNL nu doar datorită balanţei favorabile a scorului electoral de la europarlamentare – 7,12% (410 voturi) faţă de 4,41% (254 voturi) cât a obţinut PDL – ci şi datorită faptului că, de ceva vreme,
organizaţia politică locală a PDL trece printr-o criză organizatorică după ce fostul Biroul Executiv a fost dizolvat de către conducerea judeţeană a partidului.

Şi la Lupeni, PNL are prima şansă în construirea BPL al noului PNL, atât datorită raportului electoral înregistrat în alegerile europarlamentare, la care PNL a obţinut 6,42% din sufragii (397 voturi) iar PDL doar 3,73% din sufragii (231 de voturi), cât mai ales revenirii la conducerea PNL a lui Constantin Brânduşe, cel mai cunoscut lider politic local după primarul social-democrat Cornel Resmeriţă.

La Uricani, cele 12,29% din voturi (respectiv 239) ale PNL faţă de 5,30% (respectiv 103 voturi) ale PDL asigură o majoritate clară a vechilor liberali în noua structură politică liberală a oraşului.

În fine, cu cel mai bun procent electoral din rândul tuturor localităţilor din Valea Jiului – 18,32% (1186 voturi) – vechii liberali din Petrila sunt cei care vor face regulile şi în formarea noului PNL, având în vedere că democrat-liberalii intră în calcule cu un scor electoral de numai 5,98% (387 voturi).

Pentru Costel Avram, coordonatorul filialelor locale ale PNL din Valea Jiului toate aceste calcule constituie doar
circumstanţe de la care va porni, de fapt, negocierea noilor structuri constitutive ale mişcării liberale din Valea Jiului.

E mai puţin important acum cine şi cât a avut în alegerile europarlamentare de anul trecut. E mai puţin important cine e de la PNL sau de la fostul PDL. Cel mai important este în acest moment să facem ca această nouă structură politică să funcţioneze şi în Valea Jiului şi, înainte să ne gîndim la cel funcţii putem avea fiecare în noul PNL cred că, întâi de toate, trebuie să ne preocupe construirea unei echipe unite care să câştige următoarele alegeri

este de părere Costel Avram.

În perioada următoare, vor urma negocieri pentru fuziunea celor două formaţiuni liberale şi desemnarea noilor organe de conducere ale noului PNL, inclusiv în toate localităţile din Valea Jiului.



(Următoarea știre) »