Sindicaliştii din Vale cer din nou sprijinul Preşedinţiei pentru salvarea mineritului

mineri1Liderii organizaţiei sindicale reprezentative din cadrul CEH au trimis o scrisoare deschisă Preşedintelui României
Klaus Iohannis cerându-i să aducă în atenţia CSAT situaţia complexului energetic hunedorean. Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica este de părere că salvarea CEH, agent economic de care depind locurile de muncă a peste 6.500 de angajaţi, ţine de siguranţa naţională.

nica„Vorbim de cărbunele României, vorbim de rezerve deschise pentru încă 40 de ani, vorbim de două termocentrale care folosesc acest cărbune, vorbim de o problemă socială extrem de gravă în judeţul Hunedoara şi vorbim de doi producători: termocentralele Mintia şi Paroşeni, care asigură până la urmă securitatea energetică a României – e adevărat că într-un procent destul de mic, undeva la 5%-7%, dar este extrem de important”, a declarat Petre Nica.

Sindicaliştii înformează Preşedinţia României că nu sunt de acord cu închiderea celor patru mine viabile, care ar duce la dispariţia principalei activităţi economice din Valea Jiului.

bns2Nu este pentru prima oară când sindicatele din mineritul Văii Jiului solicită intervenţia Preşedintelui României pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă acest sector economic. În urmă cu câţiva ani, Zoltan Lacataş a făcut, în calitate de Preşedinte al LSMVJ, un demers similar. Atunci, preşedintele Traian Băsescu a supus cerinţele minerilor în discuţia CSAT, iar cărbunele a fost declarat în acest for drept resursă economică strategică, fapt care a creat premisele necesare pentru înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara.