BURSA PARIURILOR: CINE VOR FI NOII VICEPRIMARI AI LOCALITĂȚILOR DIN VALEA JIULUI ?

Odată ce, prin validarea mandatelor obținute în alegerile locale din 5 iunie 2016, numele primarilor din localitățile Văii Jiului este cunoscut și recunoscut oficial, în perioada premergătoare organizării ședințelor de constituire a noilor Consilii locale și de validare a mandatelor de consilieri locali, se deschide o nouă competiție electorală: alegerea viceprimarilor.

vicele

Potrivit rezultatelor înregistrate la votul politic, dar și angajamentelor asumate de candidații de primari în campania electorală, în mai multe localități din Valea Jiului putem sune că și numele viceprimarilor este deja cunoscut.

Astfel, la Vulcan, Gheorghe Ile (PSD) va face, cu siguranță, echipă în continuare cu Cristian Merișanu (PSD), așa cum și Dănuț Buhăescu (PSD) nu are nici un fel de emoție în ceea ce privește reconfirmarea în funcția de viceprimar a lui Corneliu Braia(PSD). Pentru că a obținut o majoritate confortabilă în în Consiliul local, este de așteptat ca primarul Nicolae Dunca (PSD) să solicite consilierilor alegerea lui Ion Sfia(PSD) în funcția de viceprimar.

Și la Petrila, victoria categorică a PSD în alegerile din 5 iunie, oferă șansa noului primar Vasile Jurca (PSD) de a-și ține cuvântul dat alegătorilor și de a-l propune pentru funcția de viceprimar pe Dorin Curtean (PSD).

Lucrurile par ceva mai complicate la Petroșani, unde echipa primarului Tiberiu Iacob Ridzi (PNL) mai are nevoie de cel puțin un vot pentru a-și putea asigura o majoritate în Consiliul local suficientă pentru a ”trece” numele unui viceprimar agreat. Decizia luată astăzi, la nivel național de conducerea PSD, care transmite că social-democrații vor colabora în toate consiliie locale și județene din țară cu ALDE, complică și mai mult lucrurile. Votul decisiv ar putea aparține, în fața echilibrului PNL – PSD+ALDE din noul Consiliu local al municipiului Petroșani, independentului Dorina Niță (fost membru al PNL). Aceasta ar putea avea șanse să redevină viceprimar al Petroșaniului, funcție pe care a ocupat-o în legislatura trecută, dar la care a renunțat pentru a se dedica evoluției profesionale. Desigur, Tiberiu Iacob Ridzi are la îndemână și soluția obținerii unei largi majorități, prin cedarea în continuare a fotoliului de viceprimar pentru candidatul desemnat de PSD, având în vedere și buna colaborare pe linie de administrație locală cu viceprimarul (încă) în exercițiu, Nicolae Florin (PSD).

Oportunități pentru amatorii de pariuri se deschid în ceea ce privește decizia pentru desemnarea viitorului viceprimar al municipiului Lupeni. Aici, noul primar Cristian Resmeriță și PSD nu mai beneficiază de majoritate în noul Consiliu local. La fel de adevărat este și faptul că nici PNL (principalul partid de opoziție din municipiul Lupeni) nu deține soluție unei majorități confortabile. În acest context, cheia alegerii viceprimarului ar putea sta la PRM, la UDMR sau chiar la independentul Cristian Popescu. Desigur, amintirea bunei colaborări din USL, nu este exclus nici faptul ca PSD și PNL să-și împartă responsabilitatea conducerii municipiului în următorii 4 ani, caz în care Cristian Roșu (PNL) ar putea deveni viceprimar al municipiului Lupeni, dar la fel de bine pot emite pretenții Radu Napău (PRM), David Benedekfi (UDMR) sau chiar independentul Cristian Popescu.

Toate aceste speculații își vor găsi răspuns în cel mult două săptămâni, având în vedere faptul că, potrivit legii, noile Consilii locale trebuiesc validate de Prefectură în cel mult 20 de zile de la data organizării alegerilor, iar alegerea viceprimarilor se face chiar în ședința solemnă de constituire a noilor Consilii locale.

[slideshow_deploy id=’19869′]



« (Știre anterioară)