Monitorizare turistică în destinația ecoturistică țara Hațegului – Retezat

 

Programul va monitoriza pe parcursul sezonului turistic 2016-2017 parametri cantitativi și calitativi ai fenomenului turistic în cadrul destinației, precum: durata medie de sejur, sezonalitate, utilizarea diverselor atracții turistice, impactul economic al turismului și atitudinea localnicilor față de turism.

hateg2

Astfel, se vor realiza evaluări cantitative ale numărului de turiști într-o rețea de puncte la nivelul destinației cu o atenție sporită asupra Parcului Național Retezat și Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Colectarea datelor se va face cu ajutorul Voluntarilor pentru Geoparc, a personalului Parcului Național Retezat și a echipelor de la Serviciul Public Salvamont Hunedoara.

”Această inițiativă a apărut din nevoia crucială de a avea date reale care să ne folosească în planificarea politicii de dezvoltare și marketing a destinației și a avea o imagine clară a impactul turismului asupra economiei locale, mediului social și a naturii’ declară coordonatorul destinației Anca Rusu (Asociația de Turism Retezat). Datele rezultate vor fi utilizate în dimensionarea efortului de marketing sau în stabilirea nevoilor de dezvoltare a infrastructurii de vizitare.

Totodată, în perioada aprilie 2016 — mai 2017, Asociația de Ecoturism din România (AER) împreună cu partenerii săi, Asociația de Turism Retezat și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Social și de Sănătate, vor implementa proiectul ”Țara Hațegului — Retezat: destinația ecoturistică de excelență a României. Un model de dezvoltare durabilă prin Ecoturism”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.

[slideshow_deploy id=’36590′]