Turismului este șansa Vulcanului! Acțiune de coagulare a tuturor factorilor implicați în turismul vulcănean inițiată de primarul Cristian Merișanu

Turismului este șansa Vulcanului! Acțiune de coagulare a tuturor factorilor implicați în turismul vulcănean inițiată de primarul Cristian Merișanu

Câțiva zeci de vulcăneni pasionați de turism, dedicați acestui sector de activitate, interesați de modul în care pot contribui la dezvoltarea sectorului de turism în noua stațiune turistică Vulcan, au avut o primă rundă de dezbateri pe acest subiect cu autoritățile locale, cu principalii reprezentanți din HoReCa și cu societatea civilă, pentru a contura un plan de acțiune care să conducă la creșterea vizibilității ofertei turistice din această zonă și la promovarea eficientă a Vulcanului ca destinație turistică.

Întâlnirea vine chiar la sugestia acestora și a fost organizată de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan chiar într-una din locațiile de top ale turismului vulcănean: ”Șura lui Pătru”. Aici și-au dat întâlnire joi, 15 februarie 2024, o bună parte dintre cei care cred că, așa cum a remarcat și primarul Cristian Merișanu, turismul este șansa Vulcanului!

O șansă pe care administrația locală nu o poate valorifica la potențial maxim fără sprijinul și implicarea directă a tuturor celor care sunt interesați de acest domeniu și, mai ales, al celor care deja activează și acționează în dezvoltarea unor activități în acest domeniu. Primarul municipiului Vulcan și-a dorit să afle chiar de la aceștia care sunt principalele direcții de acțiune în care se poate acționa, pe termen scurt, mediu și lung, pentru ca stațiunea turistică Vulcan să prindă viață și să devină o alternativă economică viabilă cu impact direct în viața comunității. ”Cred că această întâlnire cu oameni de afaceri, iubitori ai muntelui, iubitori de trasee montane, reprezentanți ai asociației Pasul Vâlcan, cu toții iubitori ai Vulcanului, este un prim pas spre conturarea unei strategii de acțiune pe care trebuie să o adoptăm, pentru a aduce turismul Vulcănean acolo unde merită, la potențialul său real. Am încercat, odată cu această primă reuniune a celor interesați – și mă bucur să constat că numărul celor interesați este unul foarte mare – să identificăm o serie de soluții pentru a pune cu toții umărul la promovarea Vulcanului ca stațiune turistică. Știu că drumul este încă lung și anevoios, dar cred, în același timp, că odată ce suntem cu toții interesați cu adevărat să facem ceva, vom reuși!”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

În opinia acestuia, concluzia principală a acestei prime runde de dezbateri organizate la Vulcan cu oamenii care doresc să se implice în dezvoltarea activităților de turism este aceea că unitatea celor care deja sunt implicați în dezvoltarea turismului vulcănean este un pas esențial înainte pentru acțiune.

În cadrul acestei dezbateri au fost readuse în atenție punctele forte ale stațiunii turistice Vulcan și anume: faptul că aproape întreaga localitate este cuprinsă în planul urbanistic al stațiunii turistice, faptul că există un cadru natural de excepție și o paletă diversă de obiective turistice de interes pe raza Vulcanului, faptul că multe repere turistice sunt deja prinse în rutele turistice naționale omologate, faptul că au fost identificate și marcate o serie de trasee de interes turistic; faptul că există interes în valorificarea moștenirii istorice și culturale a localității, dar și în valorificarea zestrei etno-folclorice a momârlanilor; faptul că inițiativele private de dezvoltare a infrastructurii de cazare și alimentație sunt în creștere; faptul că există deschidere totală în ceea ce privește sprijinul pe care administrația locală îl poate aduce în acest domeniu.

Primarul Cristian Merișanu a ținut să precizeze că anul acesta Vulcanul va avea parte și de un eveniment religios de anvergură, care poate constitui un important punct de atracție pentru iubitorii turismului religios, fapt confirmat de părintele Ciprian de la Mănăstirea Valea Ungurului, prezent la această dezbatere. ”În această vară va avea loc sfințirea Mănăstirii Valea Ungurului. Este un eveniment religios unic într-o viață, care adună credincioși de peste tot și eu cred că Vulcanul are o oportunitate extrem de valoroasă de a valorifica acest eveniment și de a transforma astfel acest locaș de cult într-un loc de pelerinaj cu efecte benefice directe și semnificative în tot ceea ce înseamnă sectorul de turism”, spune primarul Cristian Merișanu.

În egală măsură, s-au conturat și câteva din problemele care constituie încă o frână în ceea ce privește dezvoltarea sectorului de turism în stațiunea Vulcan. Participanții la dezbatere consideră că, în principal, acestea sunt: insuficienta promovare a Vulcanului ca destinație turistică și a obiectivelor de interes turistic ale localității; lipsa unei interacțiuni și colaborări reale și eficiente între operatorii de turism și prestatorii de servicii conexe; întârzierile legate de implementarea unor programe de investiții publice care să contribuie la dezvoltarea turismului (cum ar fi, spre exemplu, asfaltarea drumului de la Pasul Vîlcan la Schela Gorj, alimentarea cu apă potabilă și gaz metan a satului de vacanță de la Pasul Vîlcan, realizarea unei instalații de sanie pe șine sau a unor trasee de ciclism montan etc.).

În urma acestei dezbateri, cei prezenți au convenit că primul și cel mai necesar pas care trebuie făcut pentru a aduce stațiunea turistică Vulcan la potențialul său real de dezvoltare este identificarea tuturor obiectivelor de interes turistic și promovarea acestora, în mod organizat, interactiv, eficient, prin mijloace moderne (o platformă web, o aplicație, o hartă, un set de pliante cu tot ceea ce poate constitui oferta de turism a stațiunii Vulcan), dar și a unei organizații neguvernamentale care să-i cuprindă pe toți cei care doresc să pună umărul la dezvoltarea turismului vulcănean. Pentru asta, cei aproape de 50 de participanți au decis înființarea unei asociații, pasionatul promotor al turismului vulcănean Daniel Hălăstăuan, fiind mandatat să se ocupe de coordonarea acestui proiect, iar omul de afaceri Constantin Dicu asumându-și integral plata cheltuielilor aferente.

Odată ce primul pas în coagularea tuturor forțelor interesate în dezvoltarea turismului la Vulcan a fost făcut cu succes, urmează acum acțiuni/întâlniri aplicate, concrete de lucru pentru atingerea obiectivelor.