“Rechinii” de pe piaţa certificatelor de carbon au crescut alarmant preţurile

Ministerul Finanţelor a făcut o mare greşeală atunci când a anunţat că s-a alocat ajutorul de stat către Complexul Energetic Hunedoara, în vederea achiziţionării certificatelor de carbon. Preţul acestora a crescut foarte mult, iar CEH poate pierde aproape un million de euro.

ceh-794x486

 

La finele săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor anunţa că a semnat acordul pentru prima tranşă din cel de-al doilea împrumut acordat de Guvernul României către CEH, în valoare de 98, 4 milioane de lei. Banii erau destinaţi pentru cheltuielile curente şi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni. O mişcare sinucigaşă sau premeditată, pentru că automat piaţa certificatelor de carbon a explodat. Sindicatele şi-au maneifestat îngrijorarea în acest sens încă de când s-a făcut anunţul, iar cele mai negre temeri s-au adeverit, din păcate. “Rechinii din sistem, băieţii deştepţi ştiu că noi avem banii pentru ceritificatele de carbon. Cred că este o chestiune premeditată”, a declarat liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, referindu-se la saltul înregistrat pe piaţă a preţului la certificate, care a tot crescut în ultima săptămână, ajungând acum să depăşească 8 euro/ certificat.

Anunţul MF a aruncat piaţa în aer

Asta în condiţiile în care înainte ca MF să facă anunţul, preţul aceluiaşi certificat era de 7,4 euro. Diferenţa este considerabilă, în condiţiile în care CEH are nevoie de 1,2 milioane de certificate de carbon, astfel că structura energetică poate pierde încă un million de euro numai din această tranzacţie. Iar sumele alocate de Executiv devin astfel insuficiente. Complexul Energetic Hunedoara a achiziţionat 50.000 de bucăţi la preţul de 8, 09 euro, dar până la 1 august este obligat să le cumpere şi pe celelalte, altfel riscă sancţiuni usturătoare din partea Uniunii Europene. Cu ce bani, greu de spus, pentru că ajutorul de stat a fost fundamentat pe anumite cifre. “Nu ştiu dacă pot fi realocate şi alte sume. Fundamentarea ajutorului de susţinere a fost făcută pe elemente ce au primit aviz de la Uniunea Europeană şi au fost considerate cheltuieli eligibile. Probabil vor fi alocate fonduri suplimentare din alte surse dacă nu ajung banii şi cu siguranţă nu vor fi suficienţi”, a mai spus Petre Nica. Preşedintele Sindicatului Muntele speră că CEH va primi o nouă păsuire din partea UE, astfel încât termenul până la care pot fi achiziţionate certificatele de carbon să fie modificat încă o dată, aşa cum s-a întâmplat în aprilie. Nica este de părere, însă, că, dacă banii ar fi fost alocaţi la timp, altfel stăteau acum lucrurile, pentru că şi preţul certificatelor de carbon era mult mai coborât.

 

 

[slideshow_deploy id=’13835′]