Zidul de la granița cu Ungaria, o falsă problemă între România și statul ungar

ambasador ungarPrezent în aceste zile la Petroșani, ambasadorul Ungariei la București recunoaște că declarațiile unor lideri politici, din România și Ungaria deopotrivă, au inflamat relațiile bilaterale dintre cele două țări pe subiectul gardului de protecție de la granița celor două țări. Diplomatul ungar este însă de părere că acest gard nu este construit împotriva românilor și își exprimă chiar convingerea că el va fi de ajutor inclusiv României în gestionarea crizei migrației. ”Guvenul de la Budapesta a decis extinderea acestui gard de protecție și la granița de sud-est cu România, dar nu face acest lucru împotriva românilor. Românii se bucură de liberul acces în spațiul european, la fel ca și până acum, ba chiar am reușit de curând să facilităm acest lucru prin interconectarea autostrăzilor M1 și A1, la Nădlac. Este evident pentru oricine faptul că românii nu trec granița cu Ungaria ilegal, pe câmpuri, dar trebuie să înțelegem că afluxul imigrației ilegale a refugiaților din Orient este o problemă foarte mare a Ungariei, în acest moment și trebuie găsită o soluție pentru diminuarea ei, iar acest gard este una dintre ele, desigur nu cea mai fericită”, arată ambasadorul Zákonyi Botond. Acesta este de părere de asemenea că acest gard poate chiar ajuta România în diminuarea pericolului pe care migrația ilegală l-ar putea genera și țării noastre, fapt deja confirmat prin schimbarea fluxului migrației spre Croația.

winklerÎn opinia europarlamentarului Iuliu Winkler, în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților, România și Ungaria sunt de aceeași parte, chiar dacă, în prezent, Ungaria este cel mai puternic afectată de această criză. În același timp însă, escaladarea discursurilor naționalist-extremiste și a deciziilor radicale de autoprotecție în fața valului de refugiați adoptate de statele europene, constituie pericolul real al întregii Europe. ”Anunțul guvernului de la Budapesta privind construcția gardului de protecție la granița cu Serbia și România a stârnit, evident reacții dure. Pentru noi, românii, care am trăit mai bine de o jumătate de veac dincolo de cortina de fier, însăși noțiunea de zid este ceva cât se poate de rău. Dar și anunţul Berlinului de reintroducere a controlului la frontieră şi de suspendare a Acordului Schengen a provocat nervozitate la Viena şi Bratislava, care, la rândul lor, au anunţat reintroducerea controalelor la frontierele de stat cu Ungaria. Eu cred că, toate aceste abordări sunt greșite. Problema refugiaților ne dezvăluie un adevăr cât se poate de crunt și anume acela că nu suntem în stare să gestionăm eficient o criză provocate de falimentul politicii de azil şi migraţie a UE, dar şi de lipsa unui răspuns adecvat la nevoia securizării graniţelor externe ale Uniunii”, apreciază Iuliu Winkler.

Liderul UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler mai crede că problema gardului de la granița cu Ungaria este cea mai mică problemă a țării noastre. ”România trebuie să continue să-şi manifeste solidaritatea europeană prin îndeplinirea impecabilă a rolului ce-i revine în securizarea frontierelor externe ale UE. Trebuie pe mai departe să îndeplinim toate aceste sarcini într-un mod care să continue să ne îndreptăţească să fim parte a Acordului Schengen. Nu trebuie să uităm nici o clipă graniţele estice unde o evoluţie nedorită, dar posibilă spre rău a situaţiei din Ucraina, ar putea să genereze un alt val de refugiaţi, căreia România va trebui să îi facă față”, spune Winkler.

[slideshow_deploy id=’13836′]