Pușculița de partid a distrus CEH

Puşculiţa de partid, managementul defectuos şi complicitatea între conducere, sindicate şi nu numai a adus Complexul Energetic Hunedoara în situaţia critică înc are se află astăzi. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care a declarat la RFI România că Valea Jiului a ajuns în situaţia de faţă din cauza unor factori cumulaţi.

lacat

“Aceste lucruri ţin mai mult de resortul organelor de urmărire penală sau a celor care documentează circuite financiare ilicite. În esenţă vorbim de angrenarea unor societăţi în operaţiuni care, aparent, sunt comerciale, au un scop comercial bine definit şi sunt în beneficiul societăţii, dar nu aduc nicio valoare adăugată, fie pentru că preţurile sunt ridicate, fie pentru că serviciile care sunt prestate sunt nenecesare, exagerat de scumpe sau sunt calitativ executate de o manieră deplorabilă şi aceste contracte şi relaţii comerciale perpetuează o lungă perioadă de timp, ceea ce duce ca societăţile căpuşate, ceea ce au numit unii generic puşculiţă de partid să intre în dificultăţi financiare, dacă nu, chiar în insolvenţă. Aceasta una din cauze. Este o cauză documentată, au existat controale ale corpului de control al primului ministru, există dosare penale, e evident că aceasta e o cauză importantă. Când intervin astfel de situaţii, intervine şi un soi de delăsare, degradare a actului de conducere. În momentul în care dispare etalonul corect intervine o degradare generală, intervine o degradare a condiţiilor tehnice, a respectării disciplinei de producţie, au fost cazuri în care s-au degradat utilaje, nu s-au deschis perimetre noi miniere, când ştiam clar că ar fi trebuit să le deschidem. România exploatează aceste resurse de foarte mulţi ani de zile, există această expertiză în România şi cu toate acestea, în anumite zone am uitat să ne facem meseria, iar această degradare a climatului de lucru în companii este o a doua cauză a eşecului financiar a acestora şi că acest lucru este legat direct de această idee, cum că nu are sens să îţi faci meseria sau că nu are niciun rost să îşi faci meseria de a te comporta corect şi de a-ţi găsi un crez profesional sau de a-ţi face o carieră pentru că de fapt, este cu totul şi cu totul altceva. Numirile pe alte criterii decât pe meritocraţie, şamd… Din această degradare rezultă şi o dificultate majoră în a restructura, pentru că te întorci în aceste companii, vii cu un plan, ne uităm la CEH, care nu se poate spune că este într-o situaţie dificilă, ci este într-o situaţie extremă, este în insolvenţă. CEH avea nişte datorii imense la începutul acestui an. La CEH şi la Compania Naţională a Uraniului nu confruntăm cu cele mai dificile situaţii. În unele cazuri există o degradare a climatului managerial din aceste societăţi. De aici apare o dificultate majoră. Vii cu un plan, un plan pe care pentru redresare, iar implementarea lui este extrem de dificilă pentru că trebuie să rescrii, pentru că sunt nişte oameni care au trăit ani de zile într-o cultură extrem de nocivă”,  a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu la RFI România.

Potrivit ministrului, la starea de fapt au contribuit mai mulţi factori. Totul a gravitat în jurul unei singure industrii, fără a se dezvola nicio altă activitate.

[slideshow_deploy id=’36590′]