România, reprezentată de primarul Tiberiu Iacob Ridzi la reuniunea regiunilor miniere europene

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi va fi prezent, la finalul acestei luni, mai exact în perioada 27-28 ianuarie 2020, la o întâlnire a regiunilor miniere din statele Uniunii Europene, întâlnire care va avea loc în Polonia, la Katowice.

”Este vorba despre o reuniune la cel mai înalt nivel, la care și-a anunțat prezența și noul Președinte al Comisie Europene, d-na Ursula von der Leyen, dar și Primul Ministru al Poloniei, dl. Mateusz Morawiecki preucm și mai mulți comisari europeni, reprezentanți ai Parlamentului European și invitați din toate regiunile miniere din Europa. Discuțiile vor avea ca subiect un util schimb de experiență al regiunilor miniere, în contextul demarării Platformei europene pentru o tranziție justă a regiunilor miniere, acel proiect despre care se vorbește tot mai mult la nivel european și în care, din fericire, se regăsește și regiunea Văii Jiului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Acesta a precizat că, în cadrul acestui eveniment, va avea și o alocuțiune în care va prezenta situația în care se află regiunea Văii Jiului, în opinia sa una dintre cele mai afectate de restructurarea sectorului minier și lipsa unor măsuri alternative concrete și eficiente, care să asigure dezvoltarea regiunii. ”Ceea ce voi spune în fața reprezentaților Uniunii Europene la acest forum este exact ceea ce s-a întâmplat în zona noastră care, după restrângerea sectorului economic minier, a devenit din păcate un model negativ despre cum a fost gestionat acest lucru. Le arăta situația reală în care ne aflăm de la momentul închiderii minelor încoace, voi atrage atenția tuturor asupra acestui model, spunându-le că lucrurile nu trebuie să continue în acest mod. Eu cred că avem nevoie de o implicare reală a Uniunii Europene în sprijinirea dezvoltării regiunilor miniere și am încredere că dacă lucrurile vor fi realizate cu consultarea comunităților afectate, atunci vom putea în următorii ani să schimbăm destinul acestor regiuni”, a mai spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În opinia acestuia, faptul că potrivit propunerii lansate de Comisia Europeană, în programul Platformei pentru tranziție justă a regiunilor carbonifere, României îi sunt alocate 750 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare în exercițiul financiar european 2021-2027, constituie deja un prim argument că Valea Jiului (una dintre cele două mari regiuni miniere din România, alături de bazinul Olteniei) au o șansă la dezvoltare. Mai apoi, faptul că Valea Jiului a fost inclusă în programul pilot START de asistență tehnică, finanțat tot de Uniunea Europeană, prin care urmează să fie identificate soluțiile cele mai bune care trebuiesc adoptate dar și un număr de cel puțin 10 proiecte majore de dezvoltare locală constituie o altă șansă în plus pentru succes. În fine, Tiberiu Iacob Ridzi mai arată că, dacă și Guvernul României va face pasul decisiv pentru constituirea unui ITI la nivelul Văii Jiului, atunci autoritățile locale și agenții economici din regiune vor avea oportunitatea accesării altor importante sume de bani europeni pentru dezvoltare. Toate acestea ar putea avea drept finalitate succesul tranziției cu adevărat juste a Văii Jiului, de la o economie monoindustrială la noi repere economice și sociale care vor genera soluții de transformare a regiunii într-una cu perspective foarte bune pentru viitor.