Turismul este sugrumat de închiderea Defileului Jiului, iar turiștii au renunțat la rezervări din cauza căilor de acces

Cabanierii iau în calcul să dea în judecată Drumurile Naționale.
 Defileul-Jiului-lucrari
În Stațiunea Parâng, situația este drastică. Chiar și turiștii care aveau camere rezervate au renunțat să mai vină și asta pentru că nu pot ajunge. Nu vorbim doar despre turiști de la noi din țară, ci și despre cei din Cehia, de exemplu, care își făcuseră un obicei din a petrece concediul în stațiunea montană de lângă Petroșani.
„Problema investitorilor din Parâng este accesul turiștilor din zona Olteniei, din  Constanța, București către Valea Jiului. Turistul nu se va trezi niciodată la ora 5 dimineața să treacă pe Defileu, iar pe Transalpina, pe lângă faptul că sunt induși în eroare de semnul mare cu Drum închis, care indică drum închis spre Defileu, mai au o problemă. După trecerea în județul Hunedoara drumul este un dezastru, chiar și pentru mine, care sunt un șofer învățat cu drumurile de munte. Să bagi o mașină normală pe acel drum este efectiv o bătaie de joc pentru mașină, rămâi fără ea. Consider că s-ar putea rezolva problema cu un utilaj, cu un autogreder, într-o oră și jumătate, că numai o porțiune de circa un km este distrusă.
Săptămâna trecută am pierdut 4 camere de vineri pe duminică, de la niște turiști din Târgoviște care trebuiau să vină la cabană și care au spus că nu își distrug mașinile și au coborât prin Sebeș, în loc să vină în Petroșani. La noi veneau foarte mulți cehi, care coborau cu autocarul de la Obârșia Lotrului către Petroșani. În condițiile în care este drumul acum, autocarul nu mai vine și nu au mai venit nici cehii”, a declarat Răzvan Marica, proprietarul unei unități de cazare din Parâng. Acesta spune că,  pe linie de turism, cei de la Drumurile Naționale i-au închis și a precizat că iau în calcul să se unească și să dea în judecată Drumurile Naționale.
Problemele au apărut după închiderea circulației pe Defileul Jiului, în condițiile în care alternativele la această rută de acces sunt doar pe hârtie. Este vorba despre DN 7A Petroșani – Voineasa, respectiv DN 66A, Câmpu lui Neag – Herculane.
De asemenea, o altă problemă este drumul care face  legătura dintre Petroșani și Parâng,  de la Cabana Rusu în sus, investiție care ar putea aduce o creştere a fluxului de turişti, după cum relevă studiile de specialitate. În prezent, accesul în staţiune se face doar cu ajutorul instalaţiilor de transport pe cablu ori cu maşini 4X4 pe perioada verii. „Tot turistul vrea să urce cu mașinile până în stațiune. S-a constatat că stațiunile cu acces rutier funcționează, în timp ce celelalte nu, cum ar fi Muntele Mic sau Parângul. De partea cealaltă ar fi Rânca – o stațiune născută peste noapte și Straja. Dacă drumul spre Parâng nu se va moderniza, vom da faliment, vom închide cabanele. Oricum sunt foarte multe scoase la vânzare. Față de anii 90, numărul de turiști din Parâng s-a redus la mai puțin de jumătate”, a mai spus Răzvan Marica.

[slideshow_deploy id=’24093′]