Sistarea activităţii la Termocentrala Paroşeni ajunge pe masa lui Ponta

   Situaţia îngrijorătoare de la Termocentrala Paroşeni, care şi-a interrupt din nou activitatea, va ajunge pe masa ministrului Energiei şi chiar a primului ministru. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, este decis să trimită o adresă oficială în acest sens pentru a semnala situaţia discriminatorie dintre Valea Jiului şi Deva.

termocentrala-paroseni

Asta pentru că, în timp ce Termocentrala Paroşeni este oprită, din cauză că nu mai are cărbune să funcţioneze, la Mintia nu sunt probleme deşi se alimentează din aceeaşi “sursă”, respective unităţile miniere din Valea Jiului.

Exploatările de huilă din Valea Jiului nu reuşesc să asigure necesarul de cărbune pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni. Din acest motiv, Termocentrala Paroşeni a fost oprită şi a intrat în revizia anuală, în condiţiile în care întreaga producţie merge către Mintia. De suferit au locuitorii Văii Jiului racordaţi la sistemele centralizate de termoficare, care s-au trezit fără apă caldă la robinete şi nu este pentru rpima dată. Dacă situaţia va continua aşa, la iarnă oamenii vor tremura de frig în case, dar şi instituţiile de învăţământ vor fi puse într-o situaţie fără precedent, de a nu putea asigura căldura în clase.

646x404“Am primit o adresă de la directorul Termocentralei Paroşeni că sistează furnizarea de apă caldă la Petroşani, pentru că nu au cărbune. Nu ştiu ce se va întâmpla, însă este o situaţie nemaiîntâlnită. Din ce am înţeles eu, cam toată producţia de cărbune în acest moment se duce la Mintia şi nu înţeleg de ce. De ce trebuie să se oprească Paroşeniul pentru a funcţiona Mintia şi de ce nu pot să funcţioneze amândouă? A, vorbit cu directorul CEH şi am înţeles că dau vreo 3.000 – 4.000 de tone pe zi şi toată producţia se duce la Mintia. Nu înţeleg de ce  o parte nu se duce al Paroşeni. Dar situaţia nu e gravă sau cea mai gravă acum. Cea mai gravă situaţie se va întâmpla la iarnă când, dacă stocurile rămân la fel, avem o mare problemă, el puţin cu încălzirea centralizată la Petroşani şi la celelalte unităţi adminsitrative care au au acest sistem. Am de gând să fac o adresă către ministru şi, de ce nu către Primul Ministru, pentru a nu ajunge în iarnă să nu avem stocurile asigurate pentru funcţionarea Termocentralei Paroşeni”, a declarat primarul din Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Termocentrala Paroșeni din Valea Jiului, parte a Complexului Energetic Hunedoara, și-a încetat din nou activitatea din cauza lipsei cărbunelui, după ce grupurile energetice au mai fost oprite cu două săptămâni în urmă din același motiv.  Măsura afectează abonații societăților de termoficare din Petroșani, precum și câteva instituții, inclusiv uzina de preparare a cărbunelui de la Coroiești, care vor rămâne fără apă caldă. Luni la Paroşeni erau doar 680 de tone de cărbune pe stoc, care ar asigura funcționarea unității pentru doar șase ore. Situația este una fără precedent în cei peste 50 de ani de existență a termocentralei.  Potrivit reprezentanţilor societăţii, în perioada de repaos vor fi efectuate reviziile tehnice anuale, care erau programate pentru luna viitoare

[slideshow_deploy id=’16047′]