Nodulii tiroidieni sunt sau nu motiv de îngrijorare?

Depistarea unui nodul la tiroidă ridică numeroase semne de întrebare, iar teama cea mai mare este legată de existența unui posibil cancer. Cu toate că statisticile arată că doar 5% dintre noduli sunt maligni, aceste formațiuni nu trebuie neglijate.

646x404 (1)

Nodulii tiroidieni sunt creșteri anormale ale țesutului la acest nivel. Riscul de apariție a nodulilor tiroidieni este mai mare la femei, la persoanele care s-au expus radiațiilor și la cele care au lipsă de iod. Adesea, nu se simt la palpare, fiind descoperiți la o ecografie de rutină. Nodulii mai mari pot fi totuși văzuți și cu ochiul liber, pe fața anterioară a gâtului.

După structură, nodulii pot fi chistici (conțin lichid), solizi sau o combinație a acestora, iar din punct de vedere al numărului, există noduli unici sau multipli (gușă polinodulară).

Majoritatea nodulilor nu sunt însoțiți de o disfuncție tiroidiană, însă alteori, în special formațiunile mai mari, pot produce hormoni în exces (hipertiroidism). Nodulii mari pot fi însoțiți de modificarea vocii, de disconfort și de senzația de sufocare. Creșterea rapidă a unui nodul, duritatea la palpare și răgușeala sunt semne care sugerează suspiciuni de cancer.
Benigni sau maligni?

Nodulii tiroidieni pot apărea în cadrul unor afecțiuni benigne, precum gușa polinodulară, tiroidită (Hashimoto, subacută), chisturi sau adenomul folicular.

De asemenea, aceste formațiuni însoțesc și diverse tipuri de cancer tiroidian sau sunt semn al metastazelor la acest nivel. Este bine de știut că există o probabilitate mai mare ca nodulii apăruți în copilărie sau adolescență să fie maligni în comparație cu cei formați în perioada adultă.
Ce analize pun diagnosticul

Cauza exactă a nodulilor este aflată după efectuarea analizelor medicale. De pildă, cu ajutorul dozărilor hormonale se depistează dacă nodulul a apărut în cadrul unei hipertiroidii sau hipodiroidii.

Ecografia este una dintre procedurile imagistice de primă intenție în explorarea nodulilor. Această investigație imagistică arată caracteristici precum dimensiunea nodulilor, fără a arăta dacă aceștia sunt benigni sau maligni, lucru ce poate fi stabilit după efectuarea puncției.

Mai multe informații despre noduli se află cu ajutorul scintigrafiei. Nodulii care captează iodul, numiți și „calzi” sunt benigni în 99% din cazuri, în schimb, cei „reci” necesită investigații suplimentare.
Cum se tratează

Dacă nodulul tiroidian este benign, nu produce hormoni și nu este însoțit de simptome precum disconfortul la înghițire, este foarte probabil să nu necesite tratament, ci doar monitorizare periodică, inclusiv analize. În cazul în care nodulul produce compresie locală, medicul poate recomanda tratament medicamentos cu hormoni tiroidieni.

Operația chirurgicală este indicată când există anumite tipuri de gușă, când nodulii produc exces de hormoni sau când sunt asociați unui cancer. De asemenea, intervenția chirurgicală este recomandată și în nodulii care s-au mărit, în ciuda tratamentului.
GUȘA, o tiroidă mai voluminoasă

Creșterea în volum a tiroidei, gușa este întâlnită în multe dintre afecțiunile tiroidiene. De pildă, poate însoți atât hipotiroidia, cât și hipertiroidia.

„Orice modificare a dimensiunilor și/sau structurii glandei tiroide se numește gușă. Astfel, există guși difuze, în care nu există formațiuni nodulare, și guși polinodulare sau uninodulare”, explică medicul Ana-Maria Munteanu, specialist endocrinolog la Spitalul Militar Central, Bucureşti. Totuși, gușa poate apărea și fără a fi însoțită de modificarea funcției tiroidiene, fiind deranjantă doar din punct de vedere estetic.

[slideshow_deploy id=’19661′]

Sursa:https://www.click.ro/