VULNERABILITATEA REȚELELOR DE APĂ ȘI CANALIZARE DIN VALEA JIULUI OBLIGĂ OPERATORUL DE SERVICII LA CONTINUAREA INVESTIȚIILOR EUROPENE

Desele dezbateri din spațiul public care au ca subiect necesitatea implementării proiectelor de investiții finanțate din bani europeni pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare au un răspuns categoric ce rezultă din tot mai desele avarii și restricții impuse de remedierea acestora, cu care se confruntă Apa Serv Valea Jiului. Potrivit șefului Departamentului Exploatare al acestui operator, Florin Donisa, numai în cursul acestui an au fost înregistrate peste 2000 de avarii.

lucrari-asvj

De ce mai sunt avarii pe rețele dacă s-au investit 40 de milioane de euro în reabilitarea acestora ? Este o întrebare pe care și-o pun în general oamenii, nemulțumiți de resticțiile care se aplică aproape zilnic în diverse locuri din Valea Jiului pentru remedierea avariilor.

Cu toate că în ultimii ani s-au făcut progrese semnificative în reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului, este bine de știut că, potrivit evaluărilor făcute de specialiști la întocmirea documentațiilor necesare pentru aplicarea pe diverse programe europene, o reabilitare totală a rețelelor de apă și canalizare din toate localitățile Văii Jiului implică un necesar de investiții evaluate la peste 250 de milioane de euro. Comparativ cu acest cifră, investițiile din prima etapă a proiectului pentru care Apa Serv Valea Jiului a obținut fonduri europene pare un mizilic. Așa cum tot insuficiente se dovedesc și cele aproape 88 de milioane de euro pe care Apa Serv se pregătește să le acceseze în etapa a doua a proiectului, pentru care documentațiile necesare se află într-un stadiu avansat, existând chiar posibilitatea ca ASVJ să fie primul operator din țară care, din primăvara anului viitor, va începe noi lucrări de investiții în rețelele de apă și canalizare din Valea Jiului.

donisa”Sigur că mai sunt încă multe investiții de făcut până când vom putea să ne luăm angajamentul că avariile vor deveni doar un fapt divers în activitatea noastră. Este important însă să înțelegem că, pe de o parte, fără investițiile care au fost deja realizate în ultimii ani, numărul avariior ar fi fost nu de 2000 pe an, ci poate de 4-5000. Așa cum, pe de altă parte dacă nu vom începe de urgență investițiile în reabilitarea magistralei de alimentare cu apă Valea de Pești-Petroșani și în reabilitarea rețelelor care, în anumite situații, au o vechime și de peste jumătate de secol, există riscul să nu mai putem asigura o constanță în furnizarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă, ceea ce este inadmisibil”, explică directorul ASVJ, Costel Avram.

Pentru efectuarea acestor investiții absolut necesare, accesarea de bani europeni nerambursabili sunt ”mană cerească”, fie și dacă avem în vedere doar faptul că pentru comunitățile locale din Valea Jiului un efort financiar de aceste dimensiuni ar fi, practice, imposibil.

Din fericire, indicatorii economici pe care îi are în prezent operatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului fac posibil ca, în noulcontract de finanțare să nu se mai regăsească un Plan Tarifar cu creșteri semnificative de tarif. ”Potrivit primelor estimări ale consultanților care lucrează la documentațiile acestui nou proiect European al Apa Serv, ajustările de tarif prevăd o creștere de circa 0,2% în următorii ani, ceea ce reprezintă o creștere practic insesizabilă”, spune șeful Serviciului Dezvoltare al Apa Serv, Monica Tarcea.

Este bine de știu că dacă Apa Serv nu aplica ajustările de tarif impuse în Planului Tarifar aferent primei etape a proiectului european de extindere și reabilitare a rețelelor, exista riscul ca un alt proiect de investiții pe bani europeni să fie declarat, din start, neeligibil. Din fericire, responsabilitatea demonstrată de autorittăți și măsura adoptării unei cote reduse de TVA vor readuce costul apei la valoarea din luna septembrie iar, în plus, Valea Jiului mai primește aproape 90 de milioane de euro pntru noi investiții.

[slideshow_deploy id=’17217′]