Uricaniul partener într-un proiect pilot care poate relansa economia locală

La Uricani s-a dat vineri, în mod oficial, startul proiectului prin care administrația locală intenționează să schimbe, în mod radical, parcursul economic și social al acestei localități, prin construirea de la zero a unui sistem integrat care va aduce cel puțin 500 de locuri de muncă permanente și o dezvoltare economică pe baze noi, europene, a întregii zone. În plus, pe perioada de implementare, proiectul aduce la Uricani investiții private, din bani europeni, în valoarea totoală de 12 milioane de euro, cu o contribuție locală de numai 2%.

uricani-proiect

Potrivit informațiilor prezentate în premieră de reprezentanții Asociației de consultanță și afaceri Euroclass Training din București, care se ocupă de implementarea acestui proiect revoluționar în 8 regiuni ale României, proiectul include realizarea unor servicii economice și sociale destinate creării locurilor de muncă, dar și souționării noilor provocări legate de sistemul de educație și asistență socială pentru vârstnici.

Concret, peședintele Euroclass Training, prof.dr. Eugen Irimia, exlică faptul că, în cadrul investițiilor realizate în orașul Uricani, aici urmează să fie construite 4 fabrici de producție, repectiv o fabrică de pâine și produse de panificație, o fabrică de prelucrare a cărnii (inclusiv cu abator pentru sacrificarea animalelor), o fabrică de colectare, depozitare și prelucrare a laptelui și o fabrică de colectare, depozitare și procesare a fructelor de pădure). În componenta sa socială, proiectul include construirea și dotarea la standarde europene a unui azil pentru, dar și a unei grădinițe, a unui liceu și a unei unități mobile de primiri urgențe (UPU).

”Rolul acestora este de a facilita accesul membrilor acestei comunități la servicii integrate de educație și asigurarea de locuri de muncă bine plătite, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să-și abandoneze familiile pentru a pleca la lucru în străinătate. Împreună, putem face posibil acest lucru, putem chiar să- readucem acasă pe cei plecați în strinătate și putem construi copiilor și tinerilor un viitor aici, acasă, în familie”, spune coordonatoul proiectului, prof.dr. Eurgen Irimia.

Conceptul acestui proiect este unul cât de se poate de firesc și de simplu. În cele 4 fabrici de producție, care colectează materia primă din exploatarea resurselor locale (carne, lapte, fructe de pădure etc.) vor lucra oameni din comunitatea locală a Uricaniului și din Valea Jiului, care vor beneficia nu doar de salarii atractive care să le asigure un nivel de trai decent, dar și posibilitatea de a-și trimite copiii la grădinița și, mai apoi, la liceul privat. Mai mult, elevii din toată Valea Jiului care vor urma cursurile acestei școli, vor avea parte de burse de studiu (de 500 lei lunar) și de acoperirea tuturor cheltuielilor educaționale (îmbrăcăminte, transport, rechizite, manuale etc.), se vor califica în meserii specifice activităților productive sus-menționate și vor avea asigurat un loc de muncă în cele 4 întreprinderi ale concernului.

Pentru a asigura asistența socială necesară atât familiilor care vor lucra în aceste întreprinderi, dar și pentru alte persoane cu bani din țară și chiar din alte țări europene, precum și pentru cetățenii din orașul Uricani, vor funcționa grădinița privată, azilul de bătrâni, respectiv Unitatea de Primiri Urgențe. Acest proiect va asigura un necesar de forță de muncă de circa 500 de locuri de muncă.

Proiecte similare și-au dovedit deja eficiența și succesul în regenerarea comunităților locale afectate de sărăcie, în țări europene precum Polonia, Spania sau Italia.

”Deja am identificat terenurile de care acești investitori au nevoie, am avut o primă discuție de principiu și am obținut acordul Consiliului local pentru aceste investiții și ne-am asigurat că proiectul va demara încă din acest an. Astăzi am făcut un nou pas înainte prin organizarea conferinței naționale de promovare a acestui proiect, care se desfășoară în 8 orașe din 7 județe ale țării, județul Hunedoara fiind singurul care beneficiază de două astfel de investiții, una la Uricani și o alta la Totești. Nu vă ascund că dacă acest proiect reușește, atunci Uricaniul poate deja vorbi despre un viitor de succes, pe noi coordonate ale economiei locale”, a declarat primarul Buhăescu.

[slideshow_deploy id=’33104′]