Buget mai mic în 2021, dar orientat prioritar pe dezvoltare, la Lupeni

Bugetul local al municipiului Lupeni pentru anul 2021, aflat acum în dezbatere publică, urmează să fie analizat și adoptat în cursul acestei luni de către Consiliul local. Potrivit primarului municipiului Lupeni, veștile referitoare la noul buget sunt și bune, dar și mai puțin bune.

Informația mai puțin bună este că Bugetul local al municipiului Lupeni va fi în acest an cu circa 3 milioane de lei mai mic decât cel din anul precedent. ”Se tot vorbește despre faptul că bugetele locale sunt construite politic, iar eu pot demonstra faptul că într-adevăr așa este, pentru că, la capitolul veniturilor, dacă în ceea ce privește cotele defalcate din impozitul pe venit am primit aceleași valori financiare ca și în anii precedenți, la alte capitole de finanțare de la Bugetul de stat a unor cheltuieli care cad în sarcina noastră, sumele care ne-au fost alocate sunt mai mici cu 3 milioane de lei. Dar, chiar și așa, vom încerca să ne descurcăm în așa fel încât să ne putem achita de toate obligațiile pe care le avem, să putem funcționa fără sincope și, ceea ce este mult mai important, să ne putem dezvolta în continuare. Desigur, de fiecare dată când voi avea ocazia, le voi reaminti cetățenilor că Guvernul politic aflat acum la conducere a alocat mai puțini bani decât în anii precedenți pentru comunitatea noastră, pentru că oamenii trebuie să știe acest lucru”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Cu toate că bugetul local este mai mic, la Lupeni, în acest an, reprezentanții administrației locale l-au construit în așa fel încât acesta să fie unul orientat pe dezvoltare, care să permită continuarea lucrărilor de investiții deja începute dar și a altora noi și, în același timp, să asigure cota de cofinanțare pentru proiectele pe care Primăria Lupeni le-a câștigat și pe care le va depune în vederea atragerii de finanțări pe programe europene. Primarul municipiului Lupeni arată că aproximativ 35-40% din valoarea totală a Bugetului local din acest an este orientată spre capitolul dezvoltare. Restul banilor publici vor avea ca destinație asigurarea funcționării sistemului educațional și al celui sanitar, asigurarea funcționării aparatului administrației publice locale, asigurarea diverselor cheltuieli de natură socială și burse pentru elevi, nefiind însă neglijate nici capitolele de susținere a activităților din cultură sau sport.

În ceea ce privește investițiile publice, dacă la Lupeni deja se află în etapa de execuție foarte multe proiecte de dezvoltare locală, pe diverse domenii, Lupeniul fiind de altfel campion la nivelul Văii Jiului în ceea ce privește numărul investițiilor publice aflate în derulare și valoarea financiară a fondurilor atrase pentru acestea, marea provocare ce stă în acest an în fața autorităților publice locale constă în felul în care vor putea fi atrase fondurile europene nerambursabile disponibile în noile programe care urmează să fie disponibile din acest an. ”Deocamdată suntem însă în etapa în care se vorbește foarte mult despre oportunități, despre acest Program Național de Reziliență sau despre Fondul special de tranziție pentru zonele carbonifere. După apariția ghidurilor de finanțare, vom vedea exact care sunt tipurile de proiecte pentru care vom putea aplica în vederea atragerii de finanțări. Desigur, totul depinde de felul în care Guvernul va ști să negocieze așa cum trebuie cu cei de la Bruxelles nu doar sumele alocate țării noastre, ci mai ales nevoile pe care le au comunitățile. Deocamdată, constat că lucrurile nu sunt doar destul de întârziate, dar nu văd din păcate nici coerență din partea celor aflați la putere în aceste atât de importante negocieri”, arată primarul Lucian Resmeriță.

În rândul celor mai importante proiecte pe care le are în vedere administrația locală de la Lupeni se înscriu cele referitoare la modernizarea infrastructurii publice și, mai ales, cele privind eficientizarea energetică și modernizarea blocurilor de locuințe. În acest scop, primarul municipiului Lupeni arată că deja s-au făcut câțiva pași importanți, în sensul că s-au constituit primele asociații de proprietari, fără de care nu se pot depune proiecte pe acest tip de investiții. ”Mă bucur că oamenii încep să înțeleagă oportunitatea acestui tip de proiecte, că încep să se constituie asociațiile de proprietari astfel încât, împreună, să scriem deja proiectele pentru blocuri, să fim pregătiți ca, atunci când vor apărea ghidurile de finanțare, să ne numărăm printre primii care putem depune solicitări de finanțare și să accesăm acești bani. Este important de spus că utilizând aceste fonduri, putem rezolva nu doar problemele de eficiență energetică și cele de estetică ale blocurilor, ci putem rezolva acoperișurile, beciurile, instalațiile electrice și sanitare interioare sau chiar repunerea în funcție a lifturilor”, explică primarul Lucian Resmeriță.

În ceea ce privește capitolul veniturilor la Bugetul local, dincolo de cele privind impozitele și taxele locale (pentru care nu s-au aplicat modificări majore în acest an) și chiar dincolo de cotele defalcate care se cuvin administrației locale de la Bugetul de stat, respectiv de la Bugetul județean, o cotă însemnată o reprezintă economia locală. Aici, din fericire, după cum apreciază primarul Lucian Resmeriță, stațiunea Straja – care a avut, în ciuda pandemiei, un sezon bun în această iarnă – contribuie în mod esențial, iar vestea bună este că încă există și potențial, dar și interes pentru dezvoltarea, în continuare a activităților generatoare de venituri în această stațiune. Desigur, la fel de importante sunt și fondurile pe care administrația locală speră că le va putea atrage în continuare pentru implementarea programelor de dezvoltare locală. ”Una peste alta, cu toate provocările generate de pandemie, de criza economică, de factorul politic și de alți factori, noi sperăm că vom reuși să continuăm trendul ascendent pe care îl are municipiul Lupeni în ceea ce privește dezvoltarea și creșterea calității vieții cetățenilor și, pornind tocmai de la acest lucru, am construit și Bugetul local pe acest an. Un buget bun, pe care sperăm că și Consiliul local îl va aproba ca atare”, a mai precizat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.