Premierul Dacian Cioloș despre posibilele soluții pentru Valea Jiului

Guvernul României a făcut publică stenograma discuțiilor din cadrul întâlnirii pe care primul minstru Dacian Cioloș a avut-o cu reprezentanții primarilor din cadrul Asociației Orașelor din România, respectiv Asociației Municipiilor din România. 

ciolos_guvern_74605900

Iată ce spune Primul Ministru despre problemele ridicate de primarii Văii Jiului și posibilitățile de soluționare a acestora:

”Legat de Uricani, Petrila şi zona Văii Jiului, o să vină domnul vicepremier şi, o să văd, poate şi cu ministrul economiei, al energiei, cu ministrul fondurilor europene, pentru că am avut deja o discuţie cu câţiva miniștri în guvern. Eu unul regret că atunci când s-a decis acel instrument teritorial de investiții pe fonduri europene, ITI, care e permis de reglementările europene pentru Delta Dunării, nu s-a decis unul şi pentru Valea Jiului. Eu când am fost comisar european, asta am sugerat Guvernului României atunci, să gândească unul şi pentru Valea Jiului, adică asta ar fi permis să concentrăm fonduri europene de pe diferite programe operaționale pe toată perioada bugetară pentru un anumit teritoriu. Aşa am făcut pentru Deltă, aşa ar fi trebuit să facem şi pentru Valea Jiului şi să vedem dacă e prea târziu, dacă mai putem face ceva, pentru că eu cam acolo aş vrea să ajungem.

Să ştiţi în Valea Jiului că putem concentra o anumită sumă de resurse financiare din fonduri europene şi din bugetul naţional pe cât posibil şi să începem să gândim un program integral, dar nu program de genul facilități fiscale de care să profite unii şi alţii, ci un program care să presupună şi idei de ale dvs, deci în primul rând trebuie acceptată ideea că împreună trebuie să găsim alternative. Sigur, eu vreau să vă mai spun un lucru: nu e, aşa cum am mai văzut prin presă, nu e intenția guvernului de a închide toate minele pentru că considerăm că exploatarea cărbunelui în România s-a terminat. Nu cred treaba asta. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont şi de situația de pe piaţă, de prețul diferitelor tipuri de cărbune şi în funcție de asta să vedem ce viitor pragmatic putem da şi mineritului, dar, oricum, acesta e mesajul pe care eu l-am transmis domnului ministru al energiei, că în tot procesul ăsta de restructurare la diferite companii nu trebuie să mergem de la ideea că trebuie să închidem toate minele, trebuie să vedem cum le rentabilizăm.

Dar pe lângă asta trebuie să vedem şi ce tipuri de activități dezvoltăm. Şi acum eu vă spun foarte deschis, ştiţi că există şi ideea asta că, domnule, minerii nu mai vor altceva, ei vor doar /parte/ de minerit şi nu sunt deschiși la alte lucruri. Eu cred că se pot găsi, împreună cu dumneavoastră, cu aleşii locali, prin dialog, se pot găsi, putem vedea şi care ar putea fi alternativele şi să începem încet, încet să facem investiţiile necesare pentru asta.

Deci eu asta vă pot promite, că o să trimit o echipă de miniștri acolo, cu secretar de stat dacă e nevoie, şi să avem discuții atât cât e nevoie şi, în funcţie de ceea ce ne mai permit acum legislația, regulamentele europene, să vedem cum putem să vă asigurăm, domnule vicepremier, că o parte din fonduri, din alocări şi pe POR, poate şi pe programul de capacitate administrativă umană le-a spus primarilor premierul Dacian Cioloș.

[slideshow_deploy id=’27126′]