Municipalitatea din Petroșani a atras cei mai mulți bani pentru proiecte în cadrul PNUD

Un proiect al Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a adus municipialității din Petroșani 315.000 de dolari, bani cu ajutorul cărora municipalitatea a demarat câteva investiții publice importante, în domeniul reabilitării termice la școli și grădinițe din localitate. Astăzi la Petroșani, a avut loc recepția oficială a lucrărilor executate în cadrul acestui proiect, la eveniment fiind prezenți reprezentanți ai PNUD și Ministerului Dezvoltării Regionale.

13312918_989289121168133_8991635745844039875_n

 

“Am încheiat un nou proiect cu succes prin care municipalitatea a reuşit să atragă 315.000 de dolari, fonduri nerambursabile prin care am realizat aveloparea unor școli  şi grădiniţelor dar și introducerea de centrale pe gaz metan în şcoala de la Dâlja şi grădiniţa de Dărăneşti. E un proiect care a fost unic în România, prin care 6 comunităţi din zone cu probleme sociale au beneficiat de aceste fonduri cu destinație specială. Contribuţia Primăriei a fost de aproximativ 50% din suma totală”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Proiectul a demarat încă din anul 2011 și char dacă a avut mai multe sincope generate de birocrația excesivă a celor de la București, lucrările efective au fost recepționate anul acesta, iar Petroșaniul este primul din cele 6 orașe partenere în proiect care, în plus, a reușit să absoarbă cea mai mare finanțare din bugetul total al acestui program al Fondului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Pentru această performanță, municipalitatea de la Petroșani a fost premiată astăzi, în mod festiv de reprezentanții PNUD.

13244897_989289111168134_1313616834009703502_n

Proiectul a început în anul 2011 însă această componentă a proiectului, componenta care prevede aceste reabilitări demonstrative folosind materiale ecologice de construcţii a fost puţin întârziat din cauza unor contracte în derulare care au fost reziliate din cauza nepredării lor în timp util şi la standarde de calitate. Am reluat mersurile cu ceva întârziere, ne-am bucurat că municipalitatea de la Petroşani nu şi-a pierdut încrederea, a fost alături de noi şi a crezut şi a dorit să facă aceste reabilitatări, să cofinanţeze aceste investiţii. Este un exemplu de bune practici pentru că din cele şase localitări partenere în cadrul proiectului naţional, Petroşaniul a fost municipalitatea care a atras cele mai multe fonduri şi a reuşit să cofinanţeze”,  a declarat Mihai Moia, managerul de proiect al UNDP.

Municipalitatea de la Petroşani a implementat un proiect de peste 300 de mii de lei, iar rezultatul final este confortul elevilor. Proiectul a prevăzut “Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri reduse din România” în cadrul programului finanţat de Fondul Global de Mediu, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, fiind agenţia care a acordat spijin în implementare. A fost nevoie de 5 ani pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârşit, dar întârzierile nu se datorează celor din administraţia locală, ci celor de la ministerul de resort care au vrut să oprească finanţarea.

Vestea bună este că alte două clădiri urmează a fi reabilitate termic în cadrul aceluiaşi proiect. “Lucrăm la Şcoala generală Avram Stanca, la IG Duca şi urmează Colegiul Naţional de Informatică Carmen Sylva şi o parte a clădirilor de la grădiniţa PP2 din Aeroport”,  a precizat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

[slideshow_deploy id=’13835′]