Curtea Constituțională a decis ca primarii condamnați chiar și cu suspendare să își piardă mandatele. Mircia Muntean se ancorează de scaun!

Plenul Curții Constituționale s-a întrunit, miercuri, pentru a soluționa, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali este neconstituţională, în ansamblul său.
Iată ce spune chiar Curtea Constituțională, într-un comunicat publicat miercuri: „Curtea a reţinut că, prin instituţia încetării de drept a mandatului aleşilor locali în cazul unei condamnări penale la o pedeapsă privativă de libertate, valoarea socială protejată este integritatea persoanei care deţine mandatul şi exercită demnitatea publică pentru care a fost aleasă.Constatarea ilicitului penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă înlătură prezumţia de nevinovăţie a persoanei acuzate şi plasează prin ea însăşi alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei. De aceea, condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească nu este decât un mijloc de individualizare a executării pedepsei, care, deşi are un impact direct, negativ asupra activităţii alesului local dacă pedeapsa trebuie executată în regim de detenţie, întrucât este doar o consecinţă a condamnării, ea vizează indirect valoarea protejată, respectiv integritatea alesului local. Excluderea de sub incidenţa legii, deci de la sancţiunea încetării de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendată, echivalează cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile art.16 alin.(1), (2) şi (3) din Constituţie.
În ceea ce priveşte modificarea referitoare la încetarea de drept a mandatelor de primar şi de preşedinte al consiliului judeţean, în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile de corupţie prevăzute la art.289 (luarea de mită) şi art.290 (darea de mită) din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, independent de modalitatea de executare a pedepsei principale, Curtea a reţinut că aceasta încalcă prevederile art.16 din Constituţie. Pe de o parte, norma generează discriminări între persoane aflate în situaţii juridice identice, respectiv care deţin calitatea de primar sau preşedinte de consiliu judeţean, întrucât referirea exclusivă la art.289-290 din Codul penal, cu înlăturarea celorlalte infracţiuni de corupţie şi de serviciu prevăzute de legea penală, nu are nicio justificare obiectivă şi rezonabilă, ci din contră dovedeşte o distincţie aleatorie şi arbitrară pe care legiuitorul o realizează cu privire la infracţiuni dintr-un domeniu reglementat unitar, care protejează valori sociale identice sau similare; pe de altă parte, creează privilegii pentru persoane care exercită atribuţii de putere publică – consilieri locali şi judeţeni – şi care, alături de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, se încadrează în aceeaşi categorie juridică a aleşilor locali, dar cărora nu li se aplică sancţiunea încetării de drept a mandatului.
În concluzie, Curtea a constatat că legea modificatoare deturnează în mod nepermis scopul legii modificate, acela de a garanta integritatea, cinstea şi răspunderea aleşilor locali, conform principiilor fundamentale ale statului de drept, prin intervenţia sa, legiuitorul lipsind de efecte juridice unul dintre instrumentele principale prin care se asigură îndeplinirea acestui scop – hotărârea judecătorească de condamnare a persoanei care a săvârşit o faptă incriminată de legea penală şi care o face incompatibilă cu continuarea activităţii de reprezentant al comunităţii. Prin însăşi finalitatea urmărită, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali încalcă prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5) referitoare la statul de drept, supremaţia Constituţiei şi respectarea obligatorie a legilor, precum şi prevederile art.16 care consacră principiul egalităţii în drepturi a cetăţenilor.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.
Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
 
Mircia Muntean susține că rămâne primar
 
Mircia Muntean, condamnat la patru ani cu suspendare în dosarul cunoscut sub numele de „Afacerea Shell” se găsește în această situație. Ar trebui să își piardă mandatul, proaspăt recâștigat, dar, în schimb acesta susține că rămâne pe funcție. „Voi rămâne primar şi îmi voi executa atribuţiunile de primar, chiar dacă unora nu le convine. Am mai trecut prin astfel de situaţii. Decizia de astăzi a CCR este una verbală şi aşteptăm ca hotărârea să fie publicată. Aceasta este aplicabilă doar viitorilor primari, în accepţiunea mea. Şi, apoi, este vorba doar despre cei condamnaţi pentru dare sau luare de mită, nu pentru întocmire defectuoasă de acte. Nu îmi este ruşine de nimic ce am făcut. La primul meu proces nu a fost vorba nici de abuz în serviciu, şi nici de mită, ci de întocmire defectuoasă de acte. Decizia legată de primul proces, dată tot de Curte, a fost dată pentru funcţionarii publici care nu mai semnau niciun act de frica DNA. Astfel, există posibilitatea de a cere revizuirea respectivei sentinţe, lucru pe care îl voi face şi eu, prin avocaţii mei. Revenind la ultima decizie a Curţii Constituţionale, aceasta va fi retrimisă la Parlament, iar forul legislativ va trebui să se supună acesteia şi să facă modificările necesare în lege. Repet, aştept publicarea deciziei în Monitorul Oficial şi hotărârea Parlamentului. Indiferent de rezultat, mă voi supune respectivelor decizii”, susține primarul Mircia Muntean. Acesta mai are o condamnare, pentru conducere în stare de ebrietate, dar soluția încă nu este definitivă.
Prefectura va semna actul de revocare din funcție
 
În schimb, Prefectura Hunedoara va semna documentul de revocare din funcție, dar numai după parcurgerea etapelor legale. Oficialii au solicitat ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să le remită soluţia prin care condamnarea lui Muntean a rămas definitivă. „Aşteptăm să ne vină o comunicare oficială în acest sens. În funcţie de precizările exprese ale acesteia, dacă va fi cazul, va fi emis ordinul de încetare înainte de termen a mandatului lui Mircia Muntean de primar al municipiului Deva”, a declarat Fabius Kiszely, subprefectul judeţului Hunedoara. Dacă mandatul lui Mircia Muntean va înceta înainte de termen, în maxim 90 de zile de la emiterea ordinului de suspendare la Deva vor fi organizate noi alegeri pentru funcția de primar.
[slideshow_deploy id=’20328′]