BLUE MONDAY 2020, ”Lunea tristă”. Vezi de ce este considerată cea mai deprimantă zi din an

Ziua de luni din a cea de-a treia săptămână a lunii ianuarie, este considerată de către superstiții și cercetători ca fiind cea mai deprimantă zi a anului. Ea poartă numele de „Blue Monday”, adică „Lunea cea tristă”, denumirea fiind formată din varianta metaforică a adjectivului „blue”, având o semnificație tristă, melancolică și „monday”, adică ziua de luni. În acest an, 2020, BLUE MONDAY este pe data de 20 ianuarie.

Concluzia, la care a ajuns un psiholog britanic, legat de faptul că a treia zi de luni din an este considerată ca fiind cea mai deprimantă zi, a dat naștere unei formule matematice, pentru a putea fi identificate cele mai grele momente ale anului.

Perioada sărbătorilor a trecut, iar monotonia de început de an își pune amprenta din ce în ce mai tare. În acest peisaj, de câțiva ani și-a făcut loc „Blue Monday”, considerată cea mai deprimantă zi din an.

„Blue Monday”/”Lunea tristă” a apărut în anul 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Așadar, din anul 2005 s-a instituit în Occident „Blue Monday”, care se calculează după o anumită formulă în care intră în calcul anumiți parametri, cum ar fi condițiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, numărul de zile care au trecut după Crăciun, numărul de zile care au trecut după încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an și nivelul scăzut de motivație.

Arnall a luat în considerare mai mulți factori, printre care condițiile meteorologice din această perioadă, faptul că este momentul în care mai toată lumea plăteşte facturile la utilităţi, datoriile de după sărbătorile de iarnă, nivelul motivaţional scăzut precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

Pe baza acestor factori, psihologul a ajuns la concluzia că a treia zi de luni a fiecărui an este cea mai deprimantă zi, deoarece, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.

În plus, în ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool și alimente din luna decembrie iar rezervele monetare sunt aproape de cota de avarie din cauza cheltuielilor de sărbători. Mai trebuie luat în calcul și faptul că ziua este mult mai scurtă decât noaptea și că vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va crește considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Există însă și persoane care văd întotdeauna partea plină a paharului și care cred că prima lună a anului este numai bună pentru obiective noi și pentru a începe o serie de activități interesante în speranța obținerii unor rezultate optimiste în următoarele 12 luni. Dacă anul trecut cea mai deprimantă zi a fost stabiltă pentru 16 ianuarie, în 2018 Blue Monday va fi în ziua de 15 ianuarie.

Care este formula de calcul și ce exprimă aceasta

Unde W exprimă condițiile meteorologice, d=debitul (diferența intre datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti), T=timpul scurs de la Crăciun, Q=timpul scurs de la începutul Anului Nou, M=nivel motivațional scăzut, Na=necesitatea de a acționa, iar D exprimă salariul. Astfel, Cliff Arnall a stabilit că această expresia ia valoarea minimă în prima zi de luni lucratoare a anului.

ziarulunirea.ro