Președintele CJH, Laurențiu Nistor cere explicații privind aplicarea legii privind dreptul la reducerea tarifului de energie pentru locuitorii din Munții Apuseni

Conform OUG nr. 27/1996, furnizorii și/sau operatorii de distribuție trebuie să încaseze de la clienții casnici care locuiesc în zona delimitată a Munților Apuseni, sumele reprezentând contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice, aplicând tarife reduse cu 50%.

În cuprinsul Anexei 1 la Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni, cu modificările și completările ulterioare, se regăsesc și locuitori ai județului Hunedoara. Este vorba despre locuitori ai municipiului Brad, ai unui număr de 14 comune (Baia de Criș, Balșa, Băița, Blăjeni, Buceș, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus – parțial, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara) și ai orașului Geoagiu (parțial).

Președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor cere explicații furnizorilor de energie din aceste localități, dorind să afle dacă și în ce măsură prevederile OUG nr. 27/1996 sunt respectate și cetățenii din zona aferentă localităților hunedorene din Munții Apuseni beneficiază de aceste drepturi.

”Am solicitat, în cursul acestei săptămâni, principalilor furnizori/operatori de distribuție date statistice privitoare la clienții casnici din județul Hunedoara care locuiesc în zona delimitată a Munților Apuseni și care beneficiază de tarife reduse cu 50% la facturile la energia electrică. Astfel, am adresat solicitarea de a ni se comunica numărul locurilor de consum din județul Hunedoara, defalcate pe localități, care beneficiază de aceste prevederi, în ce măsură a fost implementată soluția de facturare în conformitate cu prevederile ordonanței menționate anterior și o dată estimativă până la care vor fi emise facturile reduse retroactiv pentru clienții beneficiari ai acestui program, care îndeplinesc criteriile de încadrare prevăzute în legislație”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

În momentul în care companiile de electricitate, care au contracte încheiate cu beneficiarii din zona hunedoreană a Munților Apuseni, vor comunica datele solicitate, președintele CJH, Laurențiu Nistor precizează că va analiza în ce măsură a fost respectată legislația în vigoare și spune că doar atunci vom putea ști, cu siguranță, dacă facilitățile acordate prin Programul special de sprijin ajung la beneficiarii direcți.