CELE MAI PERICULOASE BOLI CU TRANSMITERE SEXUALĂ

Bolile cu transmitere sexuală sunt, de obicei, asimptomatice, iar medicii trag un semnal de alarmă că netratate la timp, aceste afecțiuni pot avea consecințe grave asupra sănătății. România se află pe primul loc în UE la numărul cazurilor de sifilis diagnosticate oficial, iar în spatele fiecărui bolnav se află încă 7 persoane care nu știu că au fost infectate. Află care sunt cele mai periculoase boli cu transmitere sexuală.
Cele mai multe boli cu transmitere sexuală nu sunt mortale, iar multe persoane trăiesc toată viața fără să știe că au un BTS. Nu înseamnă, însă, că trebuie să ignori aceste afecțiuni, mai ales că multe dintre ele provoacă durere și pot duce la infertilitate.

 

200355198-001-680x420

Vaginita bacteriană

Vaginita bacteriană nu este chiar o boală cu transmitere sexuală, dar este considerată astfel din cauza factorilor declanșatori. Este o infecție a vaginului și poate afecta orice femeie, indiferent de activitatea sexuală, iar multe paciente se pot îmbolnăvi și de 3-4 ori de an.
Nu se cunosc cu exactitate cauzele vaginitei bacteriene și apare, de obicei, când echilibrul florei vaginale este dat peste cap. Unul dintre motivele apariției acestei afecțiuni este schimbarea partenerului sexual sau întreținerea de relații sexuale cu mai multe persoane, dar sunt mulți alți factori necunoscuți care duc la apariția bolii. Simptomele includ mâncărimi, arsuri, durere în timpul urinării, secreții vaginale și un miros neplăcut. Din fericire, există un tratament pentru această afecțiune care este eficient de cele mai multe ori.

Tricomonază

Tricomonaza nu este o boală, ci un parazit care afectează atât bărbații, cât și femeile. Trăiește, de obicei, în vagin sau în uretră și infectează, anual, 7,4 milioane de oameni. Microbul nu este greu de înlăturat, însă multe persoane nu știu că îl au, pentru că, de cele mai multe ori, nu dă simptome. Atunci când se manifestă, parazitul provoacă iritații, arsuri după urinare și secreții în cazul bărbaților, iar la femei, semnalele includ mâncărimi, miros neplăcut și o scurgere galben-verzuie. Tricomonaza poate fi tratată doar cu antibiotice, așa că dacă ai unul dintre aceste simptome, mergi la medic.

 Infecția cu HPV

Papillomavirus infectează anual aproximativ 6 milioane de femei și bărbați și este una dintre cele mai periculoase boli cu transmitere sexuală. Cei mai mulți oameni care au virusul HPV nu au simptome, dar infecția se transmite rapid, în timpul actului sexual normal, anal sau oral. Când apar simptomele, sunt printre cele mai neplăcute și includ apariția negilor în formă de conopidă, în zona genitală, cancer cervical, cancer anal, cancer în gât și chiar moarte.
Diagnosticată la timp, infecția cu HPV nu este mortală, însă simptomele pot apărea și după câțiva ani. Virusul în sine nu poate fi tratat, dar se acționează asupra negilor genitali sau a cancerului.

Păduchii genitali

Păduchii genitali infectează aproximativ 3 milioane de oameni pe ani, însă nu este o afecțiune atât de periculoasă. Păduchii genitali sunt paraziți care trăiesc pe părul regiunii genitale și apare în urma contactului sexual. În afară de mâncărimi și iritații, aceste insecte nu provoacă alte probleme de sănătate și pot fi eliminate după aplicarea unui șampon special.

Infecția cu Chlamydia

Infecția cu Chlamydia este transmisă de bărbați, dar femeile sunt cele mai afectate de boală. Este o infecție silențioasă și periculoasă, ce poate provoca probleme de sănătate pe termen lung. La femei, Chlamydia duce la apariția bolii pelvisului inflamat, iar dacă nu este tratată, cauzează infertilitate și sarcină extrauterină. Când apar, semnele acestei afecțiuni includ secreții din penis sau vagin sau arsuri în timpul urinării. Dacă este descoperită, boala poate fi tratată cu antibiotice.

Gonoreea

Gonoreea este o altă boală cu transmitere sexuală, care de cele mai multe ori nu are simptome. În cazuri rare, semnalele bolii nu sunt agresive și pot fi confundate cu cele date de alte BTS-uri. Multe femei confundă gonoreea cu o infecție vaginală. Ignorată, boala provoacă infertilitate, sarcină extrauterină sau chiar moarte, dar dacă este descoperită, poate fi tratată cu antibiotice.

Herpesul vaginal

Herpesul vaginal apare în urma contactului sexual normal sau anal și se manifestă prin leziuni mici la nivelul gurii sau al organelor genitale. Boala poate cauza și alte infecții secundare, mai mult sau mai puțin grave, precum encefalită, însă complicațiile sale sunt, în general, ușor de tratat. Herpesul vaginal poate fi tratat cu anumite creme sau medicamente antivirale. Cea mai neplăcută parte a acestei afecțiuni este că virusul nu poate fi eliminat din organism și este contagios chiar și când leziunile nu sunt prezente.

Hepatita

Infecția cu virusul hepatic este considerată o boală cu transmitere sexuală, iar hepatita B este cel mai comun virus transmis prin contact sexual sau sărut. Aceste afecțiuni pot cauza complicații severe și chiar insuficiență hepatică.

HIV/SIDA

Una dintre cele mai periculoase boli cu trasmitere sexuală este HIV/SIDA, o afecțiune incurabilă, care duce la deces. Virusul HIV atacă sistemul imunitar și face corpul sensibil la alte infecții. Oamenii care au, deja, o boală cu transmitere sexuală pot contracta mai ușor virusul.

Sifilisul

Sifilisul este cea mai înfricoșătoare boală cu transmitere sexuală. Simptomele sale sunt ușor de confundat cu alte afecțiuni și de aceea este greu de diagnosticat. În ultima fază a bolii, semnalele dispar. Virusul care provoacă sifilisul poate trăi în organism până la 20 de ani, timp în care atacă organele interne, mușchii, inima, creierul, sistemul nervos, ochii, provocând spasme, amorțeli, paralizie, afecțiuni ale creierului, demență și, în final, moarte. Primul semn de boală este o leziune mică în zona genitală, pe care cei mai mulți oameni o ignoră.
Te poți proteja de bolile cu transmitere sexuală folosind prezervativul și mergând periodic la medic.

 

[slideshow_deploy id=’1053′]

unica.ro