Nicio doză de vaccin antirujeolic în Hunedoara

Nicio doză de vaccin ROR (rujeolă – oreion – rubeolă) nu este disponibilă în județul Hunedoara. situația este identică la nivelul întregii țări, asta în timp ce România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. La nivelul județului, dozele de vaccin au fost epuizate.

 

“Încă de acum două săptămâni am spus că noi ca Direcție nu mai avem vaccin ROR. Pentru a se face campania am împrumutat la începutul anului 2500 de doze de la trei județe, Bihor, Giurgiu și Sibiu. Acestea au fost județele care ne-au dat cele 2500 de doze ca să reușim să facem campania anunțată de Ministerul Sănătății. Noi nu am primit repartiție de la Ministerul Sănătății”, a declarat Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.

 

Numai anul acesta au fost raportate, deja, peste 100 de cazuri de rujeolă în rândul copiilor hunedoreni.

 

“Anul trecut au fost 49 de cazuri de rujeolă, iar anul acesta 109, la ultima raportare. Nu am avut cazuri grave care să ducă la deces. Am avut, în schimb, cazuri grave care au necesitat transportul la o clinică de pediatrie. Au fost 4 în 2016 șI unul anul acesta”, a mai subliniat sursa citată.

Singurele doze de vaccin existente sunt cele împotriva hepatitei și a tuberculozei. Probleme sunt și în ceea ce privește vaccinul hexavalent.

“Ceea ce avem este tetravaccinul care este pentru vaccinarea copiilor de 5-6 ani și hepatitic pentru hepatita B care este pentru vaccinarea copiilor nou-născuțI din mame care sunt purtătoare de antigen hepatită B. Antitetanosul se face pentru femei gravide șI BCC care se face la nou-născuțI împotriva tuberculozei. Acestea există. Vaccinurile ROR, care înseamnă vaccinarea copiilor la un an șI 6-7 ani acestea nu există, iar vaccinul pentru vaccinarea copiilor la 2-4 șI 11 luni (vaccinul hexavalent) mai sunt câteva doze, undeva la 10% la medicii de familie”, a mai precizat Cecilia Birău.

Din informațiile autorităților, copiii care s-au îmbolnăvit de rujeolă sunt cei care nu au fost vaccinați.

[slideshow_deploy id=’13835′]