Colesterolul: rolul său în organism și cum să-l menținem normal

Mulți oameni își imaginează colesterolul „îngrozitor și teribil” sub forma unor bulgări de grăsime care plutesc în sânge și dăunează complet organismului. Cu toate acestea, defapt nu este așa.

Ce este colestrolul?

Denumirea de colesterol provine de la cuvintele grecești antice chole – „bilă” și stereos – „solid”, adică grecii antici considerau colesterolul ca fiind ceva asemănător bilei întărite. Și, de fapt, colesterolul aparține grupului de alcooli grași policiclici, în forma sa pură, consistența sa seamănă cu ceara de albine.

Cantitatea principală de colesterol (până la 80%, aproximativ 1 gram pe zi) este sintetizată direct în corpul nostru – este produs în ficat. Restul de 20% provine din alimente, și anume grăsimi animale.

Rolul colesterolului în organism

Aproximativ un sfert din tot colesterolul din organism este stocat în creier. Funcțiile lui sunt:

  1.   servește ca „material de construcție” plastic pentru membranele celulare și, prin urmare, starea tuturor organelor și țesuturilor corpului depinde direct de aceasta;
  2.   indispensabil pentru dezvoltarea normală a celulelor nervoase;
  3.   participă la sinteza multor hormoni – estrogen, testosteron, cortizol etc. Apropo, mulți dintre acești hormoni sunt lipolitici, implicați în pierderea în greutate;
  4.   acționează ca materie primă pentru producerea acizilor biliari, care descompun grăsimile din alimente;
  5.   participă la sinteza celei mai importante vitamine D asemănătoare hormonilor – fără „însoțirea” colesterolului, sinteza acestei vitamine pur și simplu nu va avea loc;
  6.   necesar pentru menținerea funcției normale a sistemului imunitar;

De asemenea, colesterolul este cel care servește ca principală sursă de energie pentru mușchii scheletici. Prin urmare, dacă eliminați complet colesterolul din organism, acest organism va muri aproape instantaneu.

Cum să normalizați colesterolul din sânge

Mai întâi trebuie să vă infomați ce este considerată normă, deoarece nu există „norme generale pentru adulți”.

Valorile valabile pentru orice persoană, femeie ori bărbat:

Colesterolul total – nivelul considerat sănătos: mai puțin de 170 mg/dl

Non-HDL colesterol (acest număr reprezintă colesterolul total minus colesterolul HDL) – mai puțin de 120 mg/dl

Colesterol LDL: mai puțin de 100 mg/dl

Colesterol HDL: mai mult de 45 mg/dl

După ce ați trecut testele și ați constatat o discrepanță între nivelurile de LDL și/sau HDL cu norma, trebuie să contactați un medic terapeut  cât mai curând posibil. O afecțiune în care crește cantitatea de colesterol (total și „rău”) din sânge se numește hipercolesterolemie. Ea, ca și hipertensiunea arterială, este numită „ucigașul tăcut” pentru absența îndelungată a simptomelor alarmante.

Excesul de colesterol rămâne în sânge și se atașează de pereții arterelor (plăci de colesterol), care se îngroașă, iar lumenul vasului se îngustează – această boală se numește ateroscleroză. În cele din urmă, este periculos nu numai cu probleme cardiovasculare, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale, ci și cu afectarea fluxului sanguin la nivelul picioarelor.

De aceea vă recomandăm insistent să vă faceți un test pentru colesterol. Medicul va analiza rezultatele și, eventual, va prescrie examinări suplimentare, iar pentru normalizarea colesterolului din sânge, va selecta medicamente pentru colesterol. Care sunt aceste medicamente?

Medicamente pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor

Printre medicamentele folosite pentru controlul nivelului de colesterol, în primul rând, putem numi statinele – substanțe chimice destul de eficiente, dar în același timp extrem de ambigue.

Există diferite tipuri de statine. De exemplu:

  • atorvastatina (medicamente Torvacard, Sortis);
  • rosuvastatina (Rosucard, Roswera);
  • simvastatină (Simvacard) etc.;

Argumentele în favoarea eficacității statinelor sunt următoarele:

  • scăderea nivelului de colesterol prin inhibarea unei enzime speciale – HMG-CoA reductază, care reduce producția de colesterol de către ficat;
  • scăderea colesterolului la pacienții cu creștere ereditară (hipercolesterolemie familială homozigotă), care nu este supusă terapiei cu medicamente hipolipemiante;
  • reducerea colesterolului „rău” cu 30-60%, iar total – până la 45%;
  • creșterea colesterolului „bun”;

Însă indicațiile pentru utilizarea statinelor sunt extrem de înguste, iar lista „reacțiilor adverse” și contraindicațiilor nedorite, dimpotrivă, este foarte largă.

Se știe că statinele nu vor dăuna bărbaților de 35-45 de ani care au deja antecedente de „accident vascular”. Dar în toate celelalte cazuri, medicamentele din acest grup pot provoca daune grave organismului:

  • perturbarea funcțiilor sistemului antioxidant;
  • înrăutățirea memoriei;
  • afectarea mușchilor (slăbiciune musculară, durere, inflamație, distrugerea țesuturilor). Apropo, destul de ciudat, complicațiile musculare de la statine sunt primite în cea mai mare parte de persoanele care duc un stil de viață activ fizic – de exemplu, sportivii tolerează adesea foarte prost tratamentul cu aceste medicamente;
  • contribuind la dezvoltarea rezistenței la insulină și a diabetului zaharat. Riscul acestor complicații este deosebit de mare la pacienții supraponderali, la vârstnici, care au avut un infarct miocardic, precum și la persoanele de rasă asiatică;
  • perturbarea funcției hepatice;
  • provocând insomnie, dureri de cap, amețeli, probleme gastro-intestinale (constipație, diaree, flatulență), stare generală de rău etc.

În plus, utilizarea pe termen lung a statinelor poate provoca reacții alergice, obezitate, edem, impotență, artrită și alte probleme grave de sănătate.

Prin urmare, atunci când prescrie medicamente din acest grup, medicul trebuie să analizeze cu atenție tabloul clinic complet, cântărind toate argumentele pro și contra. Și, desigur, este strict interzis să luați statine din proprie inițiativă, fără a consulta un specialist.

Drept servind ca alternativă putem utiliza suplimente alimentare și vitamine care scad colesterolul. Spre exemplu Arterin , care este un supliment alimentar cu steroli dintr-o varietate mare de plante și care contribuie la scăderea nivelului de  colesterolului din sânge, protecția vaselor de sânge și care are acțiune antioxidantă.

Principala regulă pentru a ține sub control nivelul de colesterol este monitorizarea lui regulată, iar acest lucru se face prin analize de sânge. Apoi, schimbarea stilului de viață este esențială și de mare ajutor.