Transpirație abundentă? Află-i leacul!

             Transpiri des și mult, chiar și atunci când nu este caniculă afară? Îți transpiră palmele și picioarele, curg apele de pe tine când ți-e lumea mai dragă? Arăți mai tot timpul ca și cum ai fi intrat sub duș îmbrăcat? Cămașa e udă mereu la subraț și ai pete inestetice, asuzi pe piept și pe spate, între umeri? Ai părul veșnic ud? Poate că e cazul să afli de ce se întâmplă asta și cum poți trata transpirația abundentă și altfel decât cu ajutorul antiperspirantelor.

trHiperhidroza sau transpiraţia excesivă poate fi generalizată sau poate afecta anumite regiuni ale corpului. Cel mai frecvent apare la nivelul palmelor, picioarelor şi axilelor, unde se află cele mai multe glande sudoripare.

Atunci când transpiraţia abundentă apare în adolescenţă sau în copilărie, este de cele mai multe ori moştenită genetic. Se presupune că este determinată de hiperactivitatea sistemului nervos simpatic, de aceea orice stare de nervozitate, stres, poate declanşa hipersudoraţia. Alimentele fierbinţi sau iuţi, alcoolul şi cafeina pot, de asemenea, stimula secreţia glandelor sudoripare. Vremea caldă şi exerciţiile fizice declanşează transpiraţia printr-un mecanism normal de termoreglare.

Transpiraţia excesivă apărută mai târziu în viaţa adultului poate fi expresia unei suferinţe interne, precum diabetul zaharat, guta, bolile tiroidiene, boli febrile, tumori, menopauză, intoxicaţia cu mercur sau administrarea de diverse medicamente şi trebuie să ne îndrume către medic.

Foarte importante sunt menţinerea unei igiene riguroase, purtarea hainelor lejere, din fibre naturale, şi utilizarea antiperspirantelor şi deodorantelor zilnic. Antiperspirantele cu cel mai bun efect sunt cele pe baza de clorură de aluminiu. Dacă rezultatele se lasă aşteptate, se poate recurge la injectarea locală de toxină botulinică. Efectul acesteia durează între 4 şi 9 luni şi constă în blocarea nervoasă a funcţiei glandelor sudoripare, inhibând astfel secreţia apoasă. În cazul hiperhidrozei palmo-plantare, o modalitate terapeutică eficientă este ionoforeza – un curent special antrenează difuzia ionilor prin piele. În cazurile grave se poate recurge la tratament chirurgical ce constă fie în simpatectomie, fie în excizia glandelor sudoripare, însă aceasta rămâne o măsură de excepţie.

[slideshow_deploy id=’13836′]

 

antenasatelor.ro