Repere noi din punct de vedere administrativ și investițional pentru noua stațiune turistică din Valea Jiului: orașul Uricani

Autoritățile publice locale din orașul Uricani, dar și tot mai mulți investitori locali, se pregătesc să valorifice la maxim oportunitățile pe care le deschide declararea oficială a acestei localități drept stațiune turistică de interes local. În opinia primarului Dănuț Buhăescu, odată cu obținerea acestui nou statut – care a venit după aproape 3 ani de pregătiri – investițiile publice și private vor fi intensificate și diversificate, astfel încât pe raza orașului Uricani să fie diversificate toate oportunitățile turistice.

”Știm ce avem de făcut de acum înainte și suntem pregătiți să acționăm în mod corespunzător pentru ca Uricaniul să devină o stațiune turistică din ce în ce mai atractivă pentru turiștii din România, dar și pentru cei din străinătate. Evident, punctul central al ofertei noastre turistice se concentrează în jurul Parcului Național Retezat, orașul Uricani fiind una din principalele porți de acces către această arie naturală de o frumusețe unică. Avem însă, în același timp, și alte puncte de atracție turistică, iar ca exemple vă pot da aici lacul de la Valea de Pești și cel de la Câmpu lui Neag, zona carstică deosebit de bogată, cu peșteri de o frumusețe deosebită, cascadele de la valea Mării și Lazăru, canionul de la Cheile Buții ș.a.m.d. În plus, am reușit împreună cu cei de la Centrul de Informare Turistică (CNIPT) din Uricani, aflat în subordinea Primăriei, să realizăm două importante rute culturale, ”Ținutul Momârlanilor” și ”Drumul lui Neag”, care pun în valoarea zestrea etno-folclorică a momârlanilor noștri. Tot cu sprijinul lui Sorin Inel de la CNIPT (pe care-l felicit și-i mulțumesc pentru modul în care a contribuit la întocmirea documentațiilor care au stat la baza hotărârii de guvern prin care am fost declarați oraș stațiune turistică) am realizat o serie de noi trasee de turism pedestru și trasee de cicloturism care constituie tot atâtea argumente ce definesc noul nostru statut”, spune Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Acesta spune că odată ce perspectivele de dezvoltare a turismului în orașul Uricani au devenit certe, eforturilor administrației locale li s-au alăturat tot mai mult, cele ale unor investitori importanți din zonă. Deja, după cum explică primarul Dănuț Buhăescu, la Complexul Turistic de la Cheile Buții funcționează un hotel de 4 stele (primul de acest fel din stațiunea turistică Uricani), la Câmpu lui Neag s-a dezvoltat tot mai mult Complexul Turistic din jurul Cabanei Retezat, au apărut alte noi capacități de cazare pentru turiști, iar procesul este în plină expansiune. În plus, și localnicii au demarat o serie de proiecte, particulare sau în comun, pentru punerea în valoare a unor resurse de care dispus. Multe case momârlănești rustice au devenit pensiuni atractive pentru turiști, stânele administrate de composesorate au devenit și ele puncte de atracție, așa cum, spre exemplu, în aceste zile, o asociație composesorală din orașul Uricani a finalizat o investiție semnificativă prin care a fost construită o ciupercărie la Valea de Brazi. Toate aceste exemple nu fac decât să demonstreze că orașul Uricani face pași semnificativi înainte în valorificarea la maxim a oportunităților pe care le deschide noul statut al localității.

Și autoritățile publice locale acționează în aceeași direcție, iar primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că, investițiile realizate în ultimii ani cu fonduri europene, guvernamentale sau locale au vizat tocmai schimbarea la față a orașului, știut fiind faptul că pentru turiștii care aleg să vină în zonă, prima impresie pe care și-o fac este una care contează mult. ”Orașul Uricani s-a schimbat mult în ultimii ani. Împreună cu echipa din Primărie am căutat să găsim soluții pentru a moderniza drumuri, trotuare, alei, parcări și spații verzi, am căutat soluții pentru modernizarea iluminatului public, a infrastructurii de apă și canalizare, am căutat soluții pentru modernizarea blocurilor de locuințe și toate aceste investiții sunt vizibile în orașul nostru. Lucrăm și acum, în permanență, la scrierea de noi și noi proiecte, pentru că vrem să fim pregătiți pentru accesa cât mai multe fonduri pentru a continua atât procesul de înfrumusețare și modernizare a localității, dar și pentru a construi noi puncte de atracție. Nu am promis acest lucru în campania electorală, dar mă bucur că odată cu obținerea acestui statut de stațiune turistică, avem șanse mult mai mari ca , în viitorul exercițiu financiar european, să reușim să realizăm în orașul Uricani și un aqua-parc, într-un proiect complex pe care l-am gândit pentru zona de la fosta carieră Câmpu lui Neag care inclusiv un complex cu servicii pentru sănătate. Ne pregătim să depunem alte noi proiecte pentru modernizarea blocurilor, căutăm soluția financiară și pentru blocul turn pe care vrem să-l amenajăm, cu spații de locuit generoase, avem în plan construirea de noi blocuri, iar șirul ideilor pe care le avem este unul foarte, foarte lung”, mai spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta este ferm convins că, având acest important statut de stațiune turistică, pentru orașul Uricani se deschid indubitabil șansele de dezvoltare a localității, pe o nouă identitate economică și socială.