Consultări publice pe tema ”Strategiei de dezvoltare a municipiului Vulcan” în perioada 2023-2027

Dincolo de preocupările pentru managementul curent al administrației lcoale și pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală aflate deja în derulare, autoritățile publice locale din municipiul Vulcan privesc cu un ochi și în perspectivă, noi idei și teme de viitoare proiecte edilitare fiind consemnate deja în ”Strategia de dezvoltare a municipiului Vulcan” pentru perioada 2023-2027, document elaborat de specialiștii din cadrul Direcției de specialitate ai Primăriei municipiului Vulcan în colaborare cu un consultant de specialitate.

Documentul, adoptat în urma dezbaterilor publice organizate de autoritățile locale este actualizat periodic, în urma unor consultări publice inițiate de administrația locală cu reprezentanți ai mediului economic și de afaceri, ai societății civile, ai reprezentanților din alte domenii de activitate esențiale în comunitate (educație, sănătate, cultură, culte, turism, sport etc.). O nouă consultare publică de acest fel a fost organizată joi, 20 aprilie 2023 la sediul Primăriei municipiului Vulcan, evenimentul bucurându-se de o participare numeroasă a skateholderilor locali.

Gazda evenimentului a fost chiar primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu. Acesta apreciază că Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Vulcan pentru perioada 2023 – 2027 reprezintă un document strategic pe termen mediu, ce asigură continuitatea într-un proces de planificare strategică pe termen lung pentru dezvoltarea comunității. Acest document, în baza căruia se derulează toate proiectele de dezvoltare locală a municipiului Vulcan cuprinde deja o serie de idei și de chestiuni prin care comunitatea noastră își propune să valorifice la maxim potențialul de dezvoltare economică și socială, pe care le completăm periodic cu idei noi, culese chiar din comunitatea locală. Am ajuns în faza în care avem aceste întâlniri cu oamenii de afaceri, cu ONG-urile, cu preoții, cu polițiștii, cu medicii din spital, cu profesorii pentru a completa această strategie. Ne dorim ca ideile aduse de aceștia să fie cuprinse în această strategie, astfel încât ea să cuprindă tot ceea ce ne dorim cu toții pentru dezvoltarea viitoare a municipiului Vulcan”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Între principalele direcții desprinse în urma consultărilor publice din 20 aprilie 2023, s-au desprins câteva idei importante, cum ar fi, spre exemplu nevoia de valoficiare a potențialului turistic al Vulcanului, localitate recent declarată drept stațiune turistică de interes local. Apreciatul investitor în turism Emil Părău este convins că zone turistice precum Pasul Vîlcan sau Dealu Babii constituie un punct de plecare semnificativ în ceea ce privește dezvoltarea turismului în această localitate. ”Eu încă visez la acel domeniu schiabil care să unească Straja cu Pasul Vîlcan, moment în care Vulcanul va înregistra o creștere substanțială în domeniul turismului, așa cum s-a întâmplat și în cazul stațiunii Straja din municipiul Lupeni. De asemenea, o deschidere a Văii Jiului prin finalizarea drumului spre Băile Herculane și a drumului prin Pasul Vîlcan, spre Gorj ar avea un impact major în dezvoltarea turismului în toată Valea Jiului și trebuie să milităm cu toții pentru ca aceste obiective să fie realizate. Vulcanul are, de asemenea, una dintre cele mai frumoase zone rurale din Vale, Dealu Babii și trebuie găsite soluții pentru valorificarea acestei oportunități. Nu trebuie însă să așteptăm să vină investitori din afară, ci trebuie să încurajăm tinerii investitori locali să investească aici, iar Vulcanul este din această perspectivă un exemplu. Turismul poate ajuta la dezvoltarea localității și a regiunii, dar trebuie cu toții să credem în acest vis, să punem umărul la realizarea lui și să ajutăm la promovarea frumuseților și valorilor umane din comunitatea noastră”, a spus Emil Părău.

În schimb, Florin Govor, unul dintre tinerii investitori vulcăneni cu inițativă în Pasul Vîlcan apreciază că, fără sprijin din partea autorităților locale, în a duce principalele utilități în zona satului turistic (apă potabilă, canalizare, curent electrică, gaz metan, etc.) și fără o promovare a acestei destinații în afara Văii Jiului, nu se va putea vorbi despre un turism cu potențial de dezvoltare în anii următori, chiar dacă zone a fost declarată și oficial stațiune turistică.

Chiar și în aceste condiții, primarul municipiului Vulcan arată că în ultima perioadă interesul investitorilor locali pentru dezvoltarea de afaceri în domeniul sectorului de turism a crescut semnificativ în municipiul Vulcan, unde au apărut restaurante și pensiuni noi, fiind în construcție și un hotel, iar perspectivele de dezvoltare ale acestui domeniu sunt încurajatoare.

Consultările publice pe tema elaborării ”Strategiei de dezvoltare a municipiului Vulcan” în perioada 2023-2027 se dovedesc a fi o veritabilă tribună de dezbatere publică a problemelor comunității vulcănene, dar și un loc în care, prin dialog și implicare, pot fi găsite cele mai bune soluții pentru prioritizarea propunerilor de proiecte și soluționarea problemelor din comunitatea locală. Motiv pentru care, în opinia primarului Cristian Merișanu, se impun întâlniri cu o frecvență mai mare, poate sectorizate pe domenii de activitate și interes al celor interesați să participe la astfel de consultări care conduc, mai devreme sau mai târziu, la acțiune și, mai apoi, la progres. Aspecte pe care, până la urmă, și le doresc toți cei care cred în viitorul acestui municipiu, care trăiesc aici și conviețuiesc într-o comunitate care se dorește a fi una vie, activă și implicată.