Ce s-a ales din monumentele istorice ale Petroşaniului

 

Municipiul Petroşani respiră istorie, însă puţine dintre clădirile care vorbesc despre trecutul urbei sunt puse în valoare aşa cum ar merita. Puţini sunt cei care ştiu, de exemplu, unde a funcţionat vechiul sediu al Sindicatului Minier din perioada interbelică sau vechiul Dispensar Principele Mircea.

aadba0a06f236826d4a1c7509a984f8e

Am ales două exemple la întâmplare, pentru că la fel de puţin sunt promovate şi celelalte monumente istorice de  pe teritoriul administrativ al municipiului Petroşani există, cuprinse în lista Ministerului Culturii şi Patrimoniului.

Conform acestei liste, municipiul Petroşani poate să se mândrească cu şase clădiri cu valoare de monument istoric şi două zone pietonale istorice. Sunt clădiri cu valoare istorică despre care se ştie pre puţin şi pe frontispiciul cărora nu există nicio tăbliţă care să informeze despre trecutul imobilelor.

Astfel, potrivit datelor Ministerului Culturii şi Patrimoniului, pe lista monumentelor istorice figurează
primul Sediu al Societăţii Anonime Române Petroşani, înfiinţat în anul 1920. În prezent, clădirea adăposteşte Muzeul Mineritului Petroşani. De asemenea, vorbim despre vechiul sediu al Sindicatului Minier, care a funcţioant între anii 1921- 1946, situate pe strada Cuza Vodă, la nr. 6. Peste timp, aici a fost amenajată Cantina Socială, mutată şi ea între timp. Monument istoric este Biserica de Lemn Sfinţii Arhangheli (a Sânonilor), construită în secolul XVIII, care se află în zona Stadionului, dar şi fostul Cazinou al Funcţionarilor, clădire construită în 1905, care adăposteşte azi Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu, prceum şi Dispensarul Principele Mircea, înfiinţat în anul 1925, care astăzi este sediul Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani. sau Cazinoul Muncitoresc, inaugurat în anul 1925, situate în Colonie şi transformat în restaurant.

Zone istorice urbane

De precizat că, pe lângă clădirile cu valoare istorică, Petroşaniul are şi două zone pietonale istorice, sau urbane cum sunt ele definite de lege.

Prima este reprezentată cartierul de Locuinţe Muncitoreşti Colonia, care a luat fiinţă la finalul secolului XIX, astăzi fiind cunoscut sub denumirea de Cartierul Colonie. Cartierul de Locuinţe Colonia a fost inclus în lista D.M.A.S.I. la categoria „zonă istorică urbană”. Cartierul este delimitat de râul Jiul de Est, str. Carbunelui, gara si linia CFR, str. Vlad Tepes. O caracteristică a cartierului o reprezentau străzile largi pentru acea vreme (n.r. acum foarte înguste) şi surprinzător de drepte. În trecut, în colonie erau amenajate linii ferate pe care, cu vagoneţii, se aducea direct la casele minerilor raţia de cărbuni de care aceştia beneficiau atunci de la Societatea Minieră Anonimă. Tot aici funcţionau o baie comunală, precum şi un cazinou, care acum adăposteşte un restaurant şi sediul unei societăţi comerciale Bătrânii îşi aduc şi acum aminte că în acel cartier mai funcţiona un magazin denumit „Consum”, de unde gospodinele îşi făceau cumpărăturile care erau transportate direct la poarta casei cu ajutorul vagoneţilor. Colonia a fost inclusă, după anul 1990, pe Lista Monumentelor Istorice. Cartierul este clasificat drept „zona pietonală istorică” şi, teoretic, acest statut împiedică proprietarii caselor să modifice faţadele clădirilor fără acceptul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi al ministerului de resort. În realitate însă, multe dintre clădiri sunt în paragină, iar altele, clasificate drept monumente istorice, cum este fosta baie comunală, au dispărut între timp. În acelaşi timp, cartierul şi.a modificat mult aspectul şiunele case de colonie s-au transformat în adevărate vile. Pentru toate modificările, însă, locuitorii acestui cartier au nevoie de o grămadă de avize fără de care nu se pot apuca de construit. De precizat că nu puţini sunt cei care au spus că declararea Coloniei Petroşani drept zonă pietonală istorică este oarecum forţată. Într-adevăr casele sunt vechi, însă Colonia nu are nimic care să-i atragă pe turişti.Autorităţile locale au făcut numeroase demersuri pentru declasificarea zonei, însă nu s-a putut. Ministerul Culturii, prin Direcţia de Patrimoniu de la Deva, a solicitat în urmă cu câţiva ani realizarea unui PUZ pentru toată zona Colonie în vederea scoaterii Coloniei din patrimoniu, dar fără finalitate.
A doua zonă istorică urbană declarată în Petroşani este centrul istoric al oraşului, cuprins între Piaţa Victoriei şi Centrul Civic, care datează de la sfârşitul secolului XIX.

[slideshow_deploy id=’19661′]