Creștere semnificativă a interesului turiștilor pentru orașul Uricani după declararea localității ca stațiune turistică

La doi ani de la obținerea, de către autoritățile publice locale din orașul Uricani, a statutului de oraș stațiune turistică de interes local pentru această localitate, interesul turiștilor față de zona de vest a Văii Jiului a crescut spectaculos, atât în rândul locuitorilor Văii Jiului și ai județujlui Hunedoara, dar și al celor din țară din străinătate.

Într-un fel, era firesc să fie așa, dacă avem în vedere fie și doar simplul fapt că această localitate a Văii Jiului constituie una dintre principalale porți de acces în Parcul Național Retezat. Însă, dincolo de acest atu, Uricaniul are zeci de alte obiective de interes turistic, care captează tot mai mult tenția oamenilor care vizitează această frumoasă zonă a țării.

Până să se ajungă însă aici, drumul parcurs de reprezentanții administrației locale împreună cu investitorii locali în acest domeniu a fost unul destul de lung și de anevoios. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu își amintește că dosarul pentru obținerea statutului de stațiune turistică pentru orașul Uricani a fost depus în anul 2020, dar pentru elaborarea acestuia s-a muncit circa doi ani de zile. ”Am început cu colegii de la Primărie încă din anul 2018 să întocmim dosarul pentru candidatura orașului Uricani la obținerea statutului de stațiune turistică. A fost un volum mare de muncă, pentru că dincolo de arealul natural pe care-l avem, de potențialul turistic uriaș, a trebuit să probăm și o serie de capacități administrative și economice în această sens. Atunci când am considerat că îndeplinim criteriile prevăzute de lege, am depus dosarul la ministerul de resort și, la 11 august 2021, chiar de ziua mea, am primit vestea că Uricaniul a fost declarat, prin act normativ emis de Guvern, drept stațiune turistică de interes local. Această decizie vine să încununeze munca asiduă pe care am depus-o din 2018 încoace și ea deschide o serie de noi oportunități de dezvoltare a turismului, un sector de activitate pe care ne bazăm ca, în câțiva ani de zile, să devină noul motor de dezvoltare economică locală”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta spune că, în perspectiva obținerii acestui statut, Primăria Uricani împreună cu reprezentanții Centrului pentru Informare și promovare Turistică al orașului Uricani, au reușit, încă din anul 2019, să breveteze la Oficiul Național pentru Invenții și Mărci, o siglă și un logo oficial care atestă faptul că orașul Uricani este singurul oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat. Pe siglă sunt reprezentate grafic un munte, un cerb carpatin și un șoim în zbor, pe fundalul unei steag tricolor stilizat. Sigla cuprinde totodată și textul ”Uricani-Oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat”.

Între timp, cu implicarea CNIPT Uricani și a altor factori imolicați în dezvoltarea sectorului de turism, s-a reușit realizarea mai multor trasee turistice marcate și promovare, precum și brevetarea unor trasee turistice deosebit de atractive, cum sunt spre exemplul ”Ținutul Momârlanilor” sau ”Atrium”, două trasee care includ nu doar oferta specifică a orașului Uricani, ci a întregii Văi a Jiului.

În opinia primarului orașului Uricani este evident că Parcul Național Retezat, din care o parte se află și pe teritoriul administrativ al acestei localități este principalul reper al ofertei turistice a noii stațiuni turistice din Valea Jiului, însă Dănuț Buhăescu apreciază că, în egală măsură, întregul lanț muntos care înconjoară orașul Uricani oferă numeroase atracții pentru turiștii iubitori de munte, de natură și de tot ceea ce aceasta le oferă aici. În plus, stațiunea turistică Uricani este atractivă și datorită zonelor rurale pitorești din satele componente orașului (Câmpu lui Neag, Valea de Pești, Bilugu, Sterminos, Valea de Pești etc.) și apreciază că odată cu obținerea statutului de stațiune turistică, a crescut în mod semnificativ atât afluxul de turiști în zonă, cât și investițiile publice și private aferente.

”Sunt în prezent perioade și evenimente cu impact turistic, cum sunt Oslea Run, Retezat Race ș.a. când numărul de turiști care vin în orașul Uricani este mult peste capacitatea de cazare disponibilă în zonă. Acest lucru a determinat mulți investitori să ia în considerare construirea de noi pensiuni turistice, dar și extinderea ofertelor de divertisment în domeniul turismului”, explică primarul Dănuț Buhăescu.

Perspectivele de dezvoltare sunt însă și mai mari, pentru anii care vor urma, iar primarul Dănuț Buhăescu este ferm convins că investițiile publice care se vor realiza în orașul Uricani din fonduri europene, în anii următori, investiții care deja sunt creionate de administrația publică locală iar pentru unele există și finanțare, vor contribui decisiv la creșterea potențialului turistic al orașului Uricani. ”Avem deja un proiect prin care dorim să transformăm zona haldei de steril de la Câmpu lui Neag în cel mai mare și cel mai modern camping din Valea Jiului, dotat cu parcări cu acces la apă, canalizare, iluminat public etc. dar și cu terenuri de sport, locuri de joacă și de agrement, puncte de informare privind obiectivele turistice etc. Avem, după cum știți, deja finalizat proiectul privind amenajarea locului de picnic de la fosta mină Valea de Brazi. Și avem elaborată documentația preliminară inclusiv pentru construirea unui parc acvatic în orașul Uricani, pentru care sperăm că vom putea aplica la finanțarea pe Fondul pentru Tranziție Justă. Toate acestea, dar și alte proiecte pe care le-am indentificat și la care am început deja să lucrăm pentru proiectare, vor contribui la dezvoltarea turismului și atragerea turiștilor în orașul nostru. Cred în dezvoltarea acestui sector de activitate care poate deveni, în timp, un motor al dezvoltării economice pe noi coordonate la Uricani, așa cum cred că investițiile în deschiderea unor drumuri transalpine, cum este proiectul CJH pentru asfaltarea drumului Valea de Pești – Runcu (Gj), dar mai ales drumul Câmpul lui Neag – Herculane sunt esențiale în acest sens”, a mai spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Cert este că, la doi ani de la declararea orașului Uricani drept stațiune turistică de interes local, interesul față de această localitate a crescut semificativ și, potrivit estimărilor oficiale, în această perioadă numărul de turiști care au tranzitat sau înnoptat în orașul Uricani s-a triplat și este, în continuare, într-o continuă creștere.